Zonnebloemenpark, Oss - Berghem

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Gemeente Oss
  • PRO-N329

planteam

  • Gijs Wolfs
  • Paul Kersten
  • Lucia Longoni
  • Svet Gavrilov
  • Laurien Korst

ontwerp

2014

oplevering

2018

fotografie

Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Energielandschap
Grote, ronde PV-panelen hangen loom achterover in de zon, op een ‘earth work’ tussen Oss en Berghem, langs de Weg van de Toekomst.

Spaander Straatsche Akkers
In het dorp Berghem, behorend tot de gemeente Oss werd in juli 2018 het Zonnebloemenpark opgeleverd, een onderdeel van het project Spaander Straatsche Akkers, waar bewoners, gemeente en Landschapsbeheer Oss samen een voedsel- en energielandschap creëren, bestaande uit natuurakkers, luchtzuiverende planten en zonnepanelen.

Wadipark en Zonnebloemen
Op basis van een ontwerp van wUrck is deze zomer de eerste fase gerealiseerd. Deze bestaat uit een ’wadipark’ in een brede zone langs de N329 en dwars daarop, als een ruimtelijke verbinding tussen Oss en Berghem, een aarden wal met 45 energieopwekkers in de vorm van ‘Zonnebloemen’. De specifieke vorm van de wal is ontleend aan het historische pad dat op deze plek een verbinding vormde tussen Oss en Berghem en die met deze ingreep wordt hersteld. Een bestaande watergang langs de N329 wordt aangesloten op een sloot rondom de aarden wal zodat de Zonnebloemen worden beschermd tegen vandalisme en diefstal. Bewoners van Berghem nemen de zorg op zich van een kleine schapenkudde die de wal zal begrazen.

Het wadipark bestaat uit lange lijnen die op verschillende peilhoogten zijn uitgediept en zo een breed palet aan verschillende moerasvegetaties mogelijk maakt.

Weg van de Toekomst
Het park ligt aan de N329, door wUrck in 2013 omgebouwd tot de energieneutrale Weg van de Toekomst, met onder andere een innovatief snelheidsadviseringssysteem en acht ‘Zonnebomen’ – de grote broertjes van de Zonnebloemen. Dit project won destijds de Nationale DUBO Award.

gerelateerde projecten

Weg van de Toekomst

Oss

Zonnebomen

Weg van de Toekomst, Oss