nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Zorgcentrum Op den Toren < >

project

Zorgcentrum Op den Toren

plaats

Nuth

opdrachtgever

  • Cicero Zorggroep

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Oriol Casas Cancer
  • Gijs Wolfs
  • Svet Gavrilov
  • Danli Sheng

ontwerp

2009

in samenwerking met

  • KAW

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het nieuwe zorgcentrum Op den Toren In Nuth vervangt het huidige typisch naoorlogse bejaardentehuis op de locatie, een wat geïsoleerd zorginstituut, acht lagen met identieke kleine kamers. Het nieuwe Op den Toren wil nadrukkelijk onderdeel uitmaken van de aangrenzende woonwijk . Een plek waar mensen zo gewoon mogelijk wonen en zo lang mogelijk deel uit kunnen blijven maken van het leven van alledag. Het Multi Functioneel Centrum met groot restaurant, dient niet alleen te fungeren als spil van het zorgcentrum maar juist ook als een focus voor de hele wijk, een plek waar jong en oud, bewoners en bezoekers, elkaar op ongedwongen wijze kunnen ontmoeten, een nieuw ‘hart van de wijk’.

De woningen zijn en lijken gewone woningen, die onopvallend voldoen aan de eisen die de zorgverlening eraan stelt. De visuele opdeling van het zorgcentrum in verschillende kleinschalige (woon)blokjes sluit naadloos aan op de ‘korrelgrootte’ en de structuur van de bestaande woonwijk. De groepswoningen noch de geschakelde zorgwoningen zijn als zodanig direct herkenbaar. Een diversiteit aan sferen, vormen, routes en relaties maken individualiteit en keuzevrijheid mogelijk in de beleving van het zorgcentrum als woonomgeving.

De openbare ruimte is vaak nog belangrijker in het vasthouden van het sociale netwerk dan de woning of de voorzieningen. Niet alleen wordt daarom het nieuwe zorgcentrum de wijk in gehaald maar ook de wijk in het zorgcentrum. De kleinschalige woonblokken worden losjes gesitueerd aan een centrale, groene hof, die stapsgewijs de heuvel afdaalt en aansluit op de waardevolle groenstructuur van de wijk, met de vernieuwde speelweide als het groene hart van de wijk (de ‘dorpsweide’). Veel woningen en voorzieningen zijn georiënteerd op deze levendige collectieve ruimte, maar tevens vormt zij een aantrekkelijke openbare doorsteek voor wandelaars tussen de speelweide en de Valkenburgerweg. De aanwezige niveauverschillen maken geraffineerde gradaties in openbaarheid en afsluitbaarheid op natuurlijke wijze mogelijk. Door de individualiteit van de verschillende blokken en de directe koppeling aan de openbare ruimte is ook een andere programmering op termijn goed voorstelbaar.

Verschillend gebruik van de gevelzone leidt tot subtiele maar kenmerkende verschillen in de architectuur van de gebouwen. Een ‘architectonische familie’, enerzijds aansluiting zoekend bij de eenvoudige en bescheiden taal van de bestaande woningen in de wijk, anderzijds een krachtig accent zettend bij de entree van Nuth.