De wieken gaan weer draaien

datum

30.03.2016

ga naar project:

Stichting De Blik heeft samen met wUrck plannen ontwikkeld voor het rijksmonument ‘De Heimolen’. Het ontwerp combineert zorg- en horecafuncties in het prachtige buitengebied tussen Rucphen, Roosendaal en Halderberge. Medio 2016 wordt de start van de bouw verwacht.

De plannen van de Stichting de Blik zijn gemaakt rond het thema ‘van graan tot brood’. Rond dit thema zal de molen weer graan moeten gaan verwerken tot meel en in een bakkerij in de molen kan dit meel verder verwerkt worden tot diverse broodproducten. In deze ambachtelijk omgeving kunnen mensen met beperkingen en zinvolle dagtaak verrichten zodat zij afhankelijk van eigen mogelijkheden in de lokale maatschappij integreren.

wUrck heeft de visie ‘van graan tot brood’ in het concept ‘dubbelbelt’ vertaald. Er is gekozen voor een verdubbeling van de plint van de molen. In deze tweede ‘belt’ wordt een ander programma en dus een ander karakter toegevoegd. De bestaande belt, de molenbelt, zorgt voor het verwerken van het graan en blijft een icoon voor de omgeving. De nieuwe belt, de ovenbelt, is verantwoordelijk voor het verwerken van het brood, het bakken, en blijft ondergeschikt aan de bestaande molen.

Het hart van de nieuwe belt is de schoorsteenoven; een houtachtig ‘paviljoen’ met een warm hart in het interieur. De architectuur van het geheel spiegelt het proces van het maken van brood: malen, kneden, bakken en eten. Elk moment in dit proces krijgt zijn eigen ruimte: molen, molenbelt, schoorsteenoven en de ovenbelt.