Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!
Ambacht en integratie
De Heimolen in Rucphen, ook wel Broeke Molen of Hoevense Molen genoemd, is een ronde, stenen beltkorenmolen. Samen met Stichting de Blik heeft wUrck het plan ontwikkeld om het monument een nieuwe functie te geven: een zorgmolen met horecavoorziening, waar bezoekers kunnen genieten van de landelijke omgeving.
Van graan tot brood
Na een grondige restauratie van de Heimolen – een voormalige korenmolen – heeft de gemeente Rucphen besloten dat de instandhouding van dit rijksmonument niet tot haar kernactiviteiten behoort en is zij op zoek gegaan naar kopers. De Stichting de Blik heeft samen met wUrck plannen ontwikkeld voor deze molen in het prachtige buitengebied tussen Rucphen, Roosendaal en Halderberge.
De plannen van de Stichting de Blik zijn gemaakt rond het thema ‘van graan tot brood’. De molen zal weer graan moeten gaan verwerken tot meel en in een bakkerij in de molen kan dit meel verder verwerkt worden tot diverse broodproducten. In deze ambachtelijk omgeving kunnen mensen met beperkingen een zinvolle dagtaak verrichten zodat zij, afhankelijk van eigen mogelijkheden, in de lokale maatschappij integreren. In een kleinschalige winkel en horecavoorziening in en rond de molen komen meel en andere producten beschikbaar voor belangstellenden.
wUrck heeft de visie ‘van graan tot brood’ in het concept ‘dubbelbelt’ vertaald. Er is gekozen voor een verdubbeling van de plint van de molen. In deze tweede ‘belt’ wordt een ander programma en dus een ander karakter toegevoegd. De bestaande belt, de molenbelt, zorgt voor het verwerken van het graan en blijft een icoon voor de omgeving en daardoor herkenbaar als regionale identiteit. De nieuwe belt, de ovenbelt, is verantwoordelijk voor het verwerken van het brood, het bakken, en blijft ondergeschikt aan de bestaande molen.
Molenbelt
De molenbelt is een betonnen achthoekige constructie. Het oppervlak van het beton toont de structuur van de houten planken van de bekisting. De achthoekige vorm is een voortzetting van de achthoekige plint van de molen. Door deze opzet worden de verschillende zijden van de historische molen nadrukkelijk onderdeel van de ervaring van de ruimte. Het hart van de molenbelt is de molen zelf; een monument met een gemetselde romp en een houten interieur.
Ovenbelt
In contrast met de molenbelt is de ovenbelt een lichte, duurzame, houten constructie, met volop daglichttoetreding. De houten planken van het plafond echoën de afdruk van het bekistingshout van het plafond van de molenbelt en dragen bij aan de warme sfeer van de horecaruimte. Het hart van de nieuwe belt is de schoorsteenoven waar het brood wordt gebakken.
De architectuur van het geheel spiegelt het proces van het maken van brood: malen, kneden, bakken en eten. Elk moment in dit proces krijgt zijn eigen ruimte: molen, molenbelt, schoorsteenoven en ovenbelt.