DNAbrug leeft!

datum

17.08.2017

ga naar project:

De fietssnelweg F35 Kennispark is samen met de innovatieve fietsbrug over de Auke Vleerstraat in gebruik genomen.

Het DNA van Enschede, de regio Twente en het Kennispark is verwezenlijkt in één brug. Het beeld dat de brug uitstraalt is de transformatie van Enschede als belangrijke textielstad naar moderne hightech stad waarbij nieuwe ontwikkelingen en technologieën centraal staan. De boogvorm van de brug is een dynamisch en innovatief ontwerp en vormt de ‘poort’ voor al het verkeer dat van de fietsbrug gebruik maakt.

De fietsbrug is onderdeel van de fietssnelweg F35. De ‘zwevende’ zeer lichte brug heeft een overspanning van 26 meter, een breedte van 5,5 meter, een hoogte van 3,5 meter en bij benadering slechts een dikte van circa 20 centimeter. De brug is een moderne versie van de boogbruggen die al sinds mensenheugenis over het Twentekanaal liggen. De fietsbrug is een landmark, de entree voor het Kennispark.

Een bijzondere combinatie van hightech materialen maken de brug bijzonder. Hoge stalen bogen dragen de 26 meter lange overspanning en glasvezel kunststofcomposiet draagt de overspanning tussen de bogen. Zo ontstaat er een boog-hang-brug, waarin de combinatie van materiaaleigenschappen maximaal wordt benut. Dit maakt het mogelijk om met composieten een overspanning van 26 meter te overbruggen met een dekdikte van 30 centimeter. De boogbalken worden verlicht met leds. De verlichting is aan te sturen met software die het mogelijk maakt om verschillende lichteffecten toe te passen. Zo verandert de verlichting van kleuren afhankelijk van de dag, maand of het jaargetijde of bijvoorbeeld bij evenementen in Enschede, zoals de open dagen van de Universiteit, festivals en dergelijke. De ledverlichting wordt met lichtdoorlatende afdekplaten van vlas- en glasvezel afgedekt.

In opdracht van de gemeente Enschede is Reef Infra hoofdaannemer van dit project en heeft in samenwerking met wUrck en Arup het brugontwerp uitgedacht. Samen met partners Buiting Staalbouw en Fibercore is de fietsbrug daadwerkelijk gerealiseerd en heeft Novolux de verlichting aangebracht.

Fotografie: Emiel Muijderman