DNAbrug (Flowrider), Enschede

buroblad
PDF

opdrachtgever

 • Reef Infra
 • Gemeente Enschede

planteam

 • Oriol Casas Cancer
 • Roeland Bornebroek
 • Edu Lamtara
 • Maikel Waterdrinker

ontwerp

2016 (1e prijs tender)

oplevering

2017

in samenwerking met

 • Arup
 • Novolux
 • Buiting
 • FiberCore

fotografie

Jan de Vries en Emiel Muijderman

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Poort en symbool
Het DNA van Enschede, de regio Twente en het Kennispark verwezenlijkt in Ć©Ć©n brug: de DNA-brug is een belichaming van de transformatie van Enschede als belangrijke textielstad naar moderne hightech-stad.

Boogvorm
De DNA-brug (officiƫle naam: Flowrider) is onderdeel van de fietssnelweg F35, een 62 km lange, snelle en veilige non-stop fietsverbinding van Nijverdal naar de Duitse grens. Ter hoogte van de Universiteit Twente loopt deze fietssnelweg parallel aan het spoor en kruist hij de Auke Vleerstraat. Voor deze kruising werd de DNA-brug ontworpen.

In de omgeving zijn vele boogbruggen te vinden, voor zowel fietsers, voetgangers als gemotoriseerd verkeer. De DNA-brug is hierdoor geĆÆnspireerd, maar past de boogvorm op een vernieuwende en dynamische manier toe. Door twee bogen uit elkaar te trekken en asymmetrisch te combineren ontstaat een vorm die aan een DNA-streng doet denken. Bij binnenkomst van Enschede krijgt de opvallende brug zo de functie van stadspoort ā€“ voor de fietsers, maar ook voor de passerende treinreizigers en de onder de brug doorrijdende automobilisten. Tegelijkertijd is de vorm van de brug een verwijzing naar de ontwikkeling van kennis in onder andere medische technologieĆ«n door de bedrijven en de Universiteit Twente op het nabijgelegen Kennispark.

Innovatie
Een bijzondere combinatie van hightech materialen maakt de brug uniek. In de DNA-brug zijn materialen toegepast op de manier dat zij het beste tot hun recht komen. Hoge, sterke stalen bogen dragen de overspanning van 25 m in de lengterichting en een composiet van glasvezel en kunststof draagt de overspanning tussen de bogen. Wegdek en staalconstructie werken samen op een manier die doorbuiging reduceert en sterkte toevoegt. Zo ontstaat een lichte, onderhoudsarme boog-hangbrug, waarin de combinatie van materiaaleigenschappen maximaal wordt benut. Dit maakt het mogelijk om te volstaan met een dekdikte van slechts 30 cm.

Een ander innovatief aspect aan de DNA-brug is de interactieve smart LED-verlichting. Armaturen zijn gepositioneerd in de koof van de stalen balken, achter een afdekplaat van een glascomposiet waarin ook vlas is opgenomen. Op veel akkers in Twente werd vroeger vlas geteeld ten behoeve van de textielindustrie. Tegenwoordig wordt vlas als grondstof voor lijnzaadolie gebruikt. De vlasvezels in de afdekplaat verwijzen naar deze geschiedenis en zorgen voor een speels grafisch effect als de verlichting is geactiveerd. Sensoren in de brug zorgen ervoor dat de verlichting kan reageren op passerende fietsers. Wanneer zij de brug naderen verandert de kleur van de decoratieve verlichting naar wit. Dat verhoogt het gevoel van veiligheid en vergroot de zichtbaarheid van het wegdek.

Smart LED-verlichting
De LED-verlichting wordt aangestuurd met software die het mogelijk maakt om verschillende lichteffecten toe te passen, variƫrend in kleur en sterkte. Daardoor is het mogelijk de verlichting te veranderen afhankelijk van de dag, de maand of het jaargetijde, of bijvoorbeeld bij festivals en speciale gelegenheden in Enschede, zoals de open dagen van de universiteit, Green Vibrations, Absolutely Fresh en andere kennis-, muziek- of sportevenementen.