Fietsverbinding Euregioweg in Enschede opgeleverd

datum

15.11.2019

ga naar project:

In september 2018 won wUrck in samenwerking met Strukton Civiel, Buiting Staalbouw en Heino de tender voor de Fietsverbinding Euregioweg in Enschede. Iets meer dan een jaar later is de verbinding een feit. Op 14 november werd de officiële opening verricht door wethouder Niels van den Berg, Dorothé Wennekendonk van Prorail en Jan Hendrik Fischer van Strukton.

Dankzij de nieuwe 110 meter lange fietsbrug sluit het fietspad van de Euregioweg nu aan op dat van de Oosterstraat, dat onderdeel uitmaakt van de toekomstige fietssnelweg F35.

De slanke staalconstructie voert de fietsers over de spoorlijn tussen Enschede en Gronau en sluit aan op het bestaande Zomerwegviaduct. Een stalen portaal benadrukt de aanwezigheid van de spoorlijn. Ter plaatse van de spoorbrug komt het brugdek los van de randliggers, waardoor een superdunne verbinding tussen beide bruggen wordt gevormd.

De fietsbrug loopt parallel aan de Euregioweg. Deze verkeersweg ligt op de overgang van stuwwal naar beekdalzone. Het ontwerp versterkt dit landschappelijke onderscheid. De natte zone met moerasvegetatie naast de weg zal onder de brug worden doorgetrokken tot aan het talud van het naastliggende verhoogde sportveld. De brug hangt daar als een pergola boven.

Fotografie: Svet Gavrilov