Grootste fietsparkeergarage van Amsterdam in gebruik genomen

datum

17.05.2018

ga naar project:

Tegenover station Amsterdam Zuid is op 14 mei de door wUrck ontworpen ondergrondse fietsparkeergarage Strawinskylaan officieel geopend. Met een capaciteit van 3.750 stallingsplaatsen is het de grootste fietsgarage van de hoofdstad.

Fietsparkeergarage Strawinskylaan ligt aan de noordzijde van station Amsterdam Zuid en voegt 3.750 plaatsen toe aan de reeds aanwezige stallingen Zuidplein (2.700 plaatsen) en Mahlerplein (3.000 plaatsen). Het bieden van goede stallingsmogelijkheden voor de fiets is een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke strategie om een duurzame en comfortabele bereikbaarheid van het station te garanderen en tegelijk de kwaliteit van de openbare ruimte te vergroten. De garage ligt onder het voormalige plantsoen De Vijfhoek, dat in de komende maanden wordt heringericht tot een buurtplein met speelvoorzieningen.

De stalling is ruim en overzichtelijk, met boomvormige stalen kolommen, plafondeilanden als bladerdekken en een weldadige verlichting die daglicht simuleert. Toegang is via een uiterst transparant hardglazen paviljoen, geconstrueerd als een ranke stalen pergola. Een brede trap die onder het Strawinskyviaduct uitkomt biedt een snelle verbinding met het station.

Fotografie: Jan de Vries