nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Fietsparkeergarage Strawinskylaan < >

project

Fietsparkeergarage Strawinskylaan

plaats

Amsterdam

opdrachtgever

  • Van Boekel Zeeland
  • Gemeente Amsterdam

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Ernst van Rijn
  • Roeland Bornebroek
  • Edu Lamtara
  • Dirk Bots

ontwerp

2016

oplevering

2018

in samenwerking met

  • Lichtontwerpers.nl
  • Octatube
  • Verhoeven en Leenders
  • Goudappel Coffeng

fotografie

Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comfortabel parkeren
Fietsparkeergarage Strawinskylaan neemt de parkeerdruk van fietsen op het maaiveld weg en vormt met zijn uitnodigende karakter een uitbreiding van het publieke domein onder de grond. De ruime opzet, de weldadige verlichting en de verfijnde detaillering zetten een nieuwe standaard voor het fietsparkeren.

Kwaliteit openbare ruimte
Fietsparkeergarage Strawinskylaan ligt aan de noordzijde van station Amsterdam Zuid en voegt 3.750 plaatsen toe aan de reeds aanwezige stallingen Zuidplein (2.700 plaatsen) en Mahlerplein (3.000 plaatsen). Het bieden van goede stallingsmogelijkheden voor de fiets is een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke strategie om een duurzame en comfortabele bereikbaarheid van het station te garanderen en tegelijk de kwaliteit van de openbare ruimte te vergroten. De garage ligt onder het voormalige plantsoen De Vijfhoek, dat in de komende maanden wordt heringericht tot een beschut buurtplein met speelvoorzieningen.

Daglichtsimulatie
De fietsparkeergarage is op te vatten als een publiek interieur, maar ook als een ondergrondse buitenruimte, een ‘verdubbeling’ van het bovenliggende groene plein. De ruime en overzichtelijke opzet vormt de basis voor een vloeiend en probleemloos functioneren van de voorziening. Boomvormige stalen kolommen en plafondeilanden als bladerdekken bepalen het beeld, gevat in een eenvoudig en strak betonnen volume voorzien van een rustige epoxyvloer. Een terughoudend kleurenschema van witten, grijzen en materiaal-eigen kleuren geven het geheel een abstract karakter, met een specifiek decoratief accent in de toepassing van vijfhoeken ter plaatse van de entrees – een verwijzing naar de vorm van het voormalige plantsoen. Het meest bepalend voor de uitstraling van de stalling is echter de weldadige verlichting in zowel de glazen wanden als de plafondeilanden die daglicht simuleert en het bezoek aan de ondergrondse fietsparkeergarage tot een aangename ervaring maakt.

Verankering
De stalling is zorgvuldig in haar context verankerd. De hoofdentree aan het drukke fietspad van de Strawinskylaan ontsluit de garage voor fietsers door middel van tapis roulants. Deze bevinden zich in een uiterst transparant hardglazen paviljoen dat de ruimtelijke werking van het nieuwe plein ongemoeid laat. De inwendige constructie van dit paviljoen bestaat uit een ranke stalen pergola. Het dak daarvan is een vrijdragend ruimtevakwerk dat als een ragfijn bladerdek boven de entree zweeft. Een brede trap in een korte tunnel vormt de voetgangersentree van de stalling, gesitueerd onder het Strawinskyviaduct, pal tegenover de ingang van het station. Via deze route kunnen reizigers vanuit het station de stalling bereiken zonder het drukke fietspad te hoeven oversteken.