Strawinskylaan finalist voor de Lamp Awards

datum

29.04.2019

ga naar project:

Fietsparkeergarage Strawinskylaan is uit 502 inzendingen gekozen als een van de zes finalisten voor de internationale Lamp Awards 2019, in de categorie Indoor Lighting. De winnaar zal bekend worden gemaakt bij de prijsuitreiking in Barcelona op 13 juni.

De stalling, in gebruik sinds mei 2018, werd gerealiseerd in opdracht van de gemeente Amsterdam en gebouwd door Van Boekel. wUrck was verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp en maakte het verlichtingsplan in samenwerking met Lichtontwerpers.nl.

In de stalling wordt daglicht gesimuleerd met twee enorme matglazen wanden die van achteren worden aangelicht. Ook in de plafondeilanden, die constructie en installaties aan het oog onttrekken, zijn daglichtsimulerende lichtbronnen geïntegreerd. In de ontvangstruimte van de stalling verwijzen vijfhoekige plafondlampen naar de voormalige vorm en naam van het bovenliggende plantsoen. Tot slot zorgt het transparante hardglazen entreepaviljoen overdag voor een weldadige hoeveelheid invallend daglicht; ’s avonds zorgt het met zijn spel van weerspiegelingen bij het betreden van de stalling voor een betoverende sfeer.

Bekijk hier een filmpje van een bezoek aan de fietsparkeergarage.

Zie hier een overzicht van alle finalisten van de Lamp Awards 2019.

Fotografie: Skyline Capturing