Jannusscherm

datum

10.11.2022

ga naar project:

Twee jaar geleden al opgeleverd, maar nu dan ook vastgelegd door de fotograaf: het Janusscherm in Lansingerland. Het ligt aan de N209 tussen het idyllische buurtschap Kruisweg en het grootschalige Prisma bedrijvenpark. Het nieuwe geluidsscherm heeft uitdrukkelijk twee voorzijdes, twee ‘gezichten’ die recht doen aan de beleving van het scherm vanaf de weg én vanuit het lintdorp.

Mooi om te zien hoe na 2 jaar de natte natuur tussen het scherm en de Kruisweg tot leven komt. Ook de houtwallen, pal achter de stalen damwand, zijn prima aangeslagen. En niet onbelangrijk als het gaat om geluidsschermen: het wordt vooralsnog niet gebruikt als canvas voor graffiti!

Het Janusscherm is het eerste in een reeks van 3 schermen langs de N209 in Lansingerland. Het tweede scherm komt in Bergschenhoek, het is inmiddels aanbesteed en de bouw zal snel starten. Het derde scherm komt in Bleiswijk. Met de gemeente maken we nu eerst nog een ontwerpslag om het VO af te ronden, daarna gaan we het met de Provincie Zuid-Holland verder uitwerken en realiseren.
Gezamenlijk thema voor de drie schermen zijn de karakteristieke geschoren houtsingels langs de N209. Het principe is steeds een dichte geluidwerende kern (van staal of houtvezelbeton) en aan een of twee zijdes van het scherm hagen in driehoekverband met Elzen en Veldesdoorn. Op sommige delen worden de hagen op hoogte geschoren, soms lopen ze uit als boomvormers.

Ook de aandacht voor het ontwerp van de openbare ruimte achter de schermen is er in de drie situaties. We maken er respectievelijk natte natuur met een struinpad (Kruisweg), een buurtplantsoen (Bleiswijk) en een landschappelijk ingepaste snelle fietsroute (Bergschenhoek). De door het scherm gerealiseerde ‘geluidsrust’ is natuurlijk al fijn voor de bewoners, maar de landschappelijke ingrepen in de slipstream van het infrastructurele werk vergroot de maatschappelijke meerwaarde.

Klik hier voor de foto’s, de uitleg en de downloadbare pdf.