Kiezels en Schelp geselecteerd voor realisatie in Park 16Hoven

datum

26.03.2019

ga naar project:

In samenwerking met BVR Groep heeft wUrck de door de gemeente Rotterdam uitgeschreven ontwikkelingscompetitie gewonnen voor een woningbouwproject in Buitenplaats Park 16Hoven, in het noordwesten van de stad. De inzending, met de naam ‘Kiezels en de Schelp’, voorziet in de bouw van drie appartementengebouwen met in totaal 70 woningen en een horecapaviljoen aan het water.

Met hun ronde vormen, witte kleur en strategische ligging sluiten de drie woongebouwen aan bij de Engelse landschapsstijl van het park. De drie woongebouwen zijn een moderne vertaling van de gekende buitenplaats. Elk van de drie ‘kiezels’ is van een bijzondere plint voorzien die naadloos overgaat in het landschap. De appartementen variëren in grootte van 120 tot 210 vierkante meter. Alle woningen hebben door hun afgeronde vormen altijd een wijds uitzicht op hun omgeving en veel privacy. De buitenruimtes zijn ruim en lopen door langs de gehele woning met veel uitzicht rondom.

Het horecapaviljoen refereert aan een schelp en is, net als andere recreatieve componenten van het park, uitgevoerd in weervast staal. De schelp is vormgegeven als een waaier van gevouwen stalen platen. De schelp zoekt aansluiting met het water en afsluiting ten opzichte van de woningen, om geluidsoverlast en visuele hinder te voorkomen.

Het project heeft als doel de natuurbeleving te intensiveren. Het is een voorbeeld van natuurinclusief bouwen: er is niet alleen ruimte voor mensen, maar ook voor planten, insecten en vogels. In de plinten en op de daken van de woongebouwen zijn nestmogelijkheden voor verschillende soorten geïntegreerd. De woningbouwdomeinen worden als tuinen ontworpen. Anders dan het park zijn de tuinen speciaal ontworpen om de contrasten tussen de verschillende seizoenen te kunnen ervaren.

Naar verwachting zal de bouw medio 2020 starten. Voorjaar 2021 zal dan als eerste het horecapaviljoen worden opgeleverd.