nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

De Schelp < >

project

De Schelp

plaats

Rotterdam

opdrachtgever

  • Gemeente Rotterdam
  • BVR Groep

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Paul Kersten
  • Stephan Nierop
  • Anna Dijk
  • Antonis Athanasiou
  • Leonardo Marchese
  • Leander Rispens
  • Laurien Korst
  • Andrea Fernandez Raminez
  • Roeland Bornebroek

ontwerp

2019

in samenwerking met

  • Het Houtse Meer
  • Van Spronsen & Partners
  • Atta Makelaars

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het plan ‘Kiezels en de Schelp’ voorziet in de bouw van drie appartementengebouwen en een horecapaviljoen in Buitenplaats Park 16Hoven, in het noordwesten van Rotterdam. Met hun ronde vormen, witte kleur en strategische ligging sluiten de drie woongebouwen aan bij de Engelse landschapsstijl van het park.

De nieuwe woonwijk Park 16Hoven is gelegen in het noordwesten van Rotterdam en zal uiteindelijk ruimte bieden aan circa 1700 woningen. De wijk wordt ontwikkeld om met name midden- en hogere-inkomensgroepen aan de stad te binden door hier een groen en luxe woonmilieu te creëren. Voor de ontwikkellocatie Buitenplaats Park 16Hoven, in het wijkpark, zocht de gemeente een woonprogramma dat de bijzondere kwaliteiten van de locatie optimaal benut.

Het horecapaviljoen refereert aan een schelp – de schelp van de zoetwatermossel die hier in groten getale van nature voorkomt, of de lege schelp van de zojuist gegeten coquille in het restaurant. Het is een vormentaal die ook aansluit op het park, maar in contrast staat met de kiezels. De schelp maakt deel uit van de verschillende recreatieve componenten van het park, zoals de bestaande bruggen en hertensculpturen, en wordt daarom, net als deze elementen, uitgevoerd in weervast staal.

De schelp is als een waaier van gevouwen stalen platen vormgegeven. De waaier zoekt aansluiting met het water en afsluiting ten opzichte van de woningen om geluidsoverlast en visuele hinder te voorkomen. De houten vlonders vormen terrassen en leggen een link tussen interieur en exterieur. De houten materialisering wordt ook binnen doorgezet. Glazen gevels versterken de openheid.
De Schelp is een duurzaam gebouw. De verschillende onderdelen van de waaier zijn modulair ontworpen. Daardoor is het gebouw economisch voordelig te realiseren en flexibel in het gebruik. Het is gebouwd met circulaire materialen (Cortenstaal en gerecycled hout). De daklichten zijn van PV-cellen voorzien die voor stroom en zonwering op het glas zorgen. De energiebehoefte wordt met WKO en warmtecollectoren opgelost. De afwatering maakt ook onderdeel uit van het integrale ontwerp. Het dak verzamelt het water, dat op een bijzondere manier richting de westgevel naar grindkoffers wordt gebracht. Daar wordt het water gefilterd.

gerelateerde projecten

Landgoed De Hoven

Rotterdam