Mijlpaal Stationsomgeving Haarlem: Rode Loper feestelijk uitgerold!

datum

10.09.2012

project

Zaterdag 1 september was het dan eindelijk zo ver… Op de fiets en onder luid trommelgeroffel van de Haarlemse Marching and Cycling Band HHK ‘opende’ wethouder Rob van Doorn samen met Erik Schuurmans van ProRail en Heike Luiten van de NS, de Rode Loper. Als ruggengraat van het Haarlemse fietspadennetwerk verbindt de Rode Loper de binnenstad via de Kruisstraat en de Kruisweg met het Stationsplein en – in de toekomst – verder naar Haarlem Noord. Tevens werd het volledig vernieuwde Stationsplein op feestelijke wijze in gebruik genomen. Het eerder dit jaar opgeleverde Fietssouterrain onder het Stationsplein kreeg, als resultaat van een publieksprijsvraag, een nieuwe naam, de Fiets-in. Een meervoudige mijlpaal derhalve.

wUrck maakte zowel het bouwkundig ontwerp voor de ondergrondse fietsenstalling – met 5000 plaatsen voorlopig de grootste van Europa -, als het maaiveldontwerp voor het Stationsplein en de aansluitende verbindingen met de binnenstad.

Onder de aanwezigen was er veel waardering voor de heldere indeling van het plein en de scherp vormgegeven entrees naar de ondergrondse fietsenstalling. Ook was men vol lof over het natuurstenen busplein en de lichtstraten die de fietsenstalling van daglicht voorzien.

Het project is echter nog niet af. De komende jaren wordt er aan de noordzijde van het station verder gewerkt aan de uitvoering van de Fietsgevel – een bovengrondse fietsenstalling – en de herinrichting van het Kennemerplein.

Zo ontstaat voor Haarlem en de Haarlemmers eindelijk een stationsomgeving die recht doet aan “het mooiste station van Nederland”.