Natuurbrug Zeepoort in het ABC Architectuurcentrum Haarlem

datum

01.05.2017

ga naar project:

Op zondag 7 mei 2017 wordt in het architectuurcentrum ABC Haarlem de wijk-te-kijk-expositie ‘Overveen, tussen stad en duinen’ geopend. Op de tentoonstelling staan Overveense bouwprojecten centraal die momenteel uitgevoerd of ontwikkeld worden, waaronder de Natuurbrug Zeepoort. Deze natuurbrug die wUrck in opdracht van Ballast Nedam ontworpen heeft, wordt momenteel gebouwd.

De nieuwe ecologische verbinding voor het natuurgebied Zuid-Kennemerland, kruist de monumentale Zeeweg en heelt de duinreep aan die werd afgegraven voor de aanleg hiervan. De Zeeweg, die op 25 juni 1921 geopend werd naar een ontwerp van de beroemde landschapsarchitect Leonard Springer, is weleens “Europa’s oudste autostrada” genoemd en loopt van Overveen naar Bloemendaal aan Zee.

De integere wijze waarop Springer het heuvelachtige karakter van het duinlandschap trachtte te bewaren, vormde een inspiratiebron voor de inpassing van de brug. De brug is op te vatten als een (ongelijkvloers) kruispunt van natuur en cultuur. Vanaf een afstand is de ingreep ingetogen en subtiel en blijft het beeld van het landschap dominant. Hoe dichter de natuurbrug benaderd wordt, hoe prominenter de nieuwe constructie wordt ervaren totdat het zelfs een markante plek wordt bij het passeren ervan.

De tentoonstelling wordt om 16:00u geopend door Richard Kruijswijk, wethouder Ruimtelijke Ordening Bloemendaal en Piet van der Ham, oud-wethouder van Bloemendaal en is te zien tot en met zondag 30 juli 2017.

ABC Architectuurcentrum Haarlem
Groot Heiligland 47
2011 EP HAARLEM

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.