nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Nieuwe fietsenstallingen in De Pijp voor gebruikers Noord/Zuidlijn < >

datum

24.09.2018

ga naar project:

Om de overlast van geparkeerde fietsen op straat te bestrijden werkt de gemeente Amsterdam aan een plan voor inpandige stallingen op strategische locaties. wUrcks op 20 september officieel geopende fietsenstallingen op de Ceintuurbaan en in de 1e Jan van der Heijdenstraat zijn daar voorbeelden van: gelegen op een plek waar door de komst van de nieuwe metrohalte van de Noord/Zuidlijn extra parkeercapaciteit gewenst was.

De stallingen, met een capaciteit van respectievelijk 300 en 400 plaatsen, zijn gevestigd in een voormalig bankfiliaal en een voormalige garage. Door het maximaliseren van de plafondhoogtes, het aanbrengen van vides (Ceintuurbaan) en het slim benutten van lichtstraten (1e Jan van der Heijdenstraat) zijn ze zo sociaal veilig en zo ruimtelijk mogelijk gemaakt. De stallingen zijn bewaakt en opereren onder het fietspuntconcept, hetgeen onder andere inhoudt dat het stallen van een fiets de eerste 24 uur gratis is.

De nieuwe stallingsstrategie betekent dat we vaker zullen zien dat vrijgekomen locaties in woon- of winkelstraten voor deze functie gebruikt zullen gaan worden. Een wayfinding-principe van Mijksenaar werd uitgewerkt tot een nieuwe huisstijl voor de gemeentelijke fietsenstallingen, om te zorgen voor herkenbaarheid. Deze huisstijl is rustig en neutraal van karakter, met uitzondering van het gebruik van een opvallende kleur groen, onder andere toegepast in de vanaf de straat zichtbare entreeruimtes.

Momenteel werkt wUrck ook nog aan een vergelijkbare stalling in de Munthof, in de Reguliersdwarsstraat. Deze wordt begin 2019 opgeleverd.