Ontwerp voor Maximabrug enthousiast ontvangen

datum

16.09.2014

ga naar project:

Donderdag 11 september werd het ontwerp voor de Maximabrug gepresenteerd in Alphen aan de Rijn. Klik hier voor een filmpje over het ontwerp.

Mobilis, onderdeel van TBI gaat samen met haar samenwerkingspartners Van Gelder en Hollandia de energieneutrale brug over de Oude Rijn en de toeleidende wegen bouwen. De aanbesteding vond plaats via een design & construct-uitvraag.

De Maximabrug is een duurzame brug. Duurzaam door slim materiaalgebruik én duurzaam in energiegebruik. Zonnepanelen in de lus van de toe leidende weg naar de brug dragen er onder meer toe bij dat de Maximabrug energieneutraal is.

Het ontwerp van de brug en de omgeving is tot stand gekomen in een nauwe samenwerking tussen de engineers van de samenwerkingspartners, Syb van Breda & Co architects en wUrck architectuur stedenbouw landschap. wUrck maakte het plan voor de inpassing van de brug in de omgeving en het landschapsontwerp voor de wegen, zoals het energielandschap met drijvende PV panelen.

De brug en de inpassing zijn ontworpen vanuit het oogpunt van duurzaamheid en leefbaarheid. Passanten kunnen het omringende landschap beleven op de rustpunten op en onder de brug. Natuurlijke waterzuiveringssystemen creëren een gebied met schoon water met een hoge ecologische waarde. Er is gekozen voor een intelligent belichtingsplan, wat de sociale en verkeersveiligheid van de brug verhoogt. Dieren worden hierdoor ook niet gestoord door verlichting.

De aanbesteding werd door Mobilis en haar samenwerkingspartners Aannemingsmaatschappij Van Gelder en Hollandia gewonnen, vooral vanwege de hoogste score op Omgevingsmanagement, de integrale aanpak, de inpassing in de omgeving en de zichtbare duurzaamheidsaspecten. De werkzaamheden starten in januari 2015, de brug zal het vierde kwartaal van 2016 in gebruik worden genomen.