Inpassing Máximabrug, Alphen aan den Rijn

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Gemeente Alphen aan den Rijn
  • Mobilis (onderdeel van TBI)
  • Van Gelder

planteam

  • Paul Kersten
  • Michele Beraldo

ontwerp

2014-2016

oplevering

2017

in samenwerking met

  • Syb van Breda & Co Architecten
  • Goudappel Coffeng
  • Tauw

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Versterking ecologische waarden
Alphen aan den Rijn heeft er een nieuwe, duurzame brug bij met veilige voet- en fietspaden: de Máximabrug. De Máximabrug is duurzaam door slim materiaalgebruik én duurzaam in energiegebruik. Hiermee wordt de leefkwaliteit, bereikbaarheid en de economische vitaliteit van de gemeente verbeterd.

Duurzaam en leefbaar
In april 2017 is de Koningin Máximabrug over de Oude Rijn in Alphen aan den Rijn in gebruik genomen. Het brugontwerp is van Syb van Breda & Co Architects; wUrck ontwierp de inpassing van de brug in het landschap.

De brug en de inpassing zijn ontworpen vanuit het oogpunt van duurzaamheid en leefbaarheid. Rustpunten op en onder de brug stellen passanten in staat te genieten van het omringende landschap en de rivier. Natuurlijke waterzuiveringssystemen creëren een gebied met schoon water met een hoge ecologische waarde. Een intelligent belichtingsplan verhoogt de sociale en verkeersveiligheid, zonder de dieren te verstoren.

Trappen en verlichting van de brug hebben een rustige, industriële vormgeving. Materialen zijn onder meer metaal, beton, glas en composiet. Onderdelen die meer gekoppeld zijn met het landschap hebben een natuurlijke uitstraling. Zo zijn er met groen begroeide houten geluidschermen. Auto’s op de lus rijden binnen een met gras begroeide wal; hierdoor schijnen koplampen niet de polder in. Aan de waterkant liggen houten vlonders waarop men kan vertoeven. Een uitkijkpunt met informatiebord nodigt uit om over de Oude Rijn en het omringende landschap uit te kijken.

Energielandschap
De lusvorm van de toeleidende weg naar de brug is op twee manieren benut: als waterberging en als locatie voor 500 drijvende zonnepanelen. De zonnepanelen helpen om de brug energieneutraal te laten functioneren. De sloten en rijen zonnepanelen volgen de structuur van de bestaande polders. Zo ontstaat een energielandschap dat functionaliteit en esthetiek combineert met het realiseren van een duurzame energiehuishouding.

Klik hier voor een filmpje over het concept van de Máximabrug.

Klik hier voor een interview met Paul Kersten over de Máximabrug.