nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Stroomkade krijgt hoogste kwaliteitsscore! < >

datum

31.01.2017

ga naar project:

Bij de aanbesteding van de verlaging in de Noorderkade te Alkmaar heeft wUrck samen met K_Dekker de hoogste kwaliteitsscore gekregen, mede als gevolg van een zeer ambitieus en spraakmakend ontwerp.

Kijk, ruik, proef, leer, ontmoet, ervaar en beleef! Deze slogan, geleend van de site “Ringers Experience” lag aan de basis van het concept. De kade is een prachtige plek om te verblijven, aan het water, maar we zochten ook naar dynamiek en beweging. Een concept complementair aan de Ringersfabriek. Het ontwerp straalt rust uit maar is ook energiek, levendig, beweeglijk en gezond. Wij maken stroom, langs het stromende water, laten de passanten doorstromen, kortom we maken “De Stroomkade”.

Er wordt een doorgaande route evenwijdig aan het plein gemaakt. Recreatieve stromen langs de kade worden versterkt door trappen en hellingbanen aan de oost- en westzijde. Wij sluiten daarmee perfect aan de oost-west route langs het water en op de winkelroute en op de Fabriek doordat beide beëindigingen in het verlengde hiervan liggen.

Het wordt een bijzonder landschappelijk meubelstuk, uitgestrekt, 100m lang en 11m breed. Eenheid in vormentaal maar met verschillende zones om te gebruiken en naar te kijken. Een open multifunctionele ruimte van 520m2 biedt ruimte als podium aan verschillende evenementen. Terrassen als stedelijke lounge, een chill-out zone met houten chaise longue meubels en hangmatten boven het water. Of uitkijkend vanaf de balkons naar de binnenstad, op het zuiden georiënteerd. De ‘uithoek’ is het rustigste plekje waar je kunt zitten, om te vissen of om op die zwoele avond je eerste zoen te ontvangen. Met de ‘energiefiets’ we hebben in de sokkel van de mast een dubbele bank opgenomen waar 2 geliefden, vrienden of volkomen wildvreemden samen energie op kunnen wekken en verbruiken. Via een geavanceerd systeem wordt de trapenergie omgezet in stroom. Op het plein zijn in een tablet van ‘chocolade-energyfloortegels’ opgenomen.

Net zoals in de Amsterdamse School architectuur van Jan Wils, architect van de Ringersfabriek, hanteren wij een zorgvuldige ambachtelijke detaillering. Dit komt terug in de details van de houten vlonder en meubels, de metselwerk trappen en de cortenstalen elementen. We gebruiken stoere en robuuste materialen in een verfijnde detaillering waarin de constructie zichtbaar afleesbaar is. De gemetselde keermuur, de “backbone” heeft dezelfde waalformaat gebakken stenen, rollaag en gemetselde trappen als de Ringersfabriek. De masten van duurzaam cortenstaal refereren aan de boomachtige houten kolommen uit de Fabriek. De Ringersfabriek kenmerkt zich door de betonnen kaders, deze betonnen elementen komen terug in ons ontwerp als betonnen opsluitband waar verdiepte letters zijn opgenomen met de kenmerkende uitspraak van Meneer Ringers. We verbeelden in cortenstalen tegels een chocoladetablet (2x 4 stuks) waar een “energyfloor” is opgenomen. Als je hierop springt produceer je stroom en wordt vanuit de “boomkolommasten” het Ringerslogo op het plein geprojecteerd.

Dat dergelijke prestaties het niet altijd winnen van de laagste prijs in uiteraard jammer.