nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Stroomkade < >

project

Stroomkade

plaats

Alkmaar

opdrachtgever

  • K_Dekker
  • Gemeente Alkmaar

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Paul Kersten
  • Maikel Waterdrinker
  • Edu Lamtara
  • Lucie Gennevee

ontwerp

2016

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dynamische kade
De kade voor de voormalige Ringers chocoladefabriek in Alkmaar wordt heringericht tot aan aangename verblijfsplek. Bezoekers worden bovendien in staat gesteld om zelf energie op te wekken.

Kijk, ruik, proef
Het ontwerp voor de openbare ruimte aan de Noorderkade is nadrukkelijk geïnspireerd door de aanwezigheid van de naastgelegen – door Jan Wils ontworpen – voormalige Ringers chocoladefabriek. Ten tijde van het ontwerpproces werd onderzocht of deze fabriek gerenoveerd en herbestemd zou kunnen worden en plaats zou kunnen gaan bieden aan een ‘chocolade-experience’. Aan de website Ringers Experience werd een slogan ontleend die de basis werd van het ontwerpconcept: ‘Kijk, ruik, proef, leer, ontmoet, ervaar en beleef!’

De kade is een prachtige plek om te verblijven, maar er is gezocht naar een manier om extra dynamiek en beweging toe te voegen. Dat is gedaan door de kade in een ‘Stroomkade’ te veranderen. Langs het stromende water stromen de passanten. En vier energiefietsen en een energievloer stellen deze passanten in staat om zelf energie op te wekken. Zo wordt de kade energiek, levendig, beweeglijk en gezond.

Landschappelijk meubelstuk
Er wordt een doorgaande route gemaakt, evenwijdig aan het plein voor het Ringersgebouw. Recreatieve stromen langs de kade worden versterkt door trappen en hellingbanen aan de oost- en westzijde. De ruimte is opgedeeld in twee zones, een harde en een zachte. Een gemetselde plint lost op een vloeiende manier de overgang tussen het plein en de kade op, terwijl aan de kant van een water een vlonderzone van hout is voorzien.

Daarmee wordt de kade een bijzonder, landschappelijk meubelstuk, 100 m lang en 11 m breed. Er heerst eenheid in vormentaal, maar de zones kunnen verschillend gebruikt worden. Een open, multifunctionele ruimte van 520 m2 kan bij evenementen als podium dienen. Terrassen functioneren als stedelijke lounge, een chill-out-zone met houten chaises longues en hangmatten boven het water. Ook kan men vanaf de op het zuiden georiënteerde balkons uitkijken naar de binnenstad. Het rustigste plekje is de ‘uithoek’, waar je kunt zitten, vissen, of op een zwoele zomeravond je eerste zoen ontvangen.

Energiefietsen
In de sokkels van twee lichtmasten zijn energiefietsen opgenomen waar geliefden, vrienden, of wildvreemden samen energie kunnen opwekken en verbruiken. Via een geavanceerd systeem wordt de trapenergie omgezet in stroom. Deze kan vervolgens afgetapt worden om mobiele telefoons op te laden of worden opgeslagen in de accu van het fietsmeubel. De stroom wordt ook gebruikt voor een wifisignaal dat op een speciale app de resultaten van het energieopwekkende fietsen toont.

Op het naastgelegen plein is in Cortenstalen tegels een chocoladetablet (2 x 4 stuks) verbeeld waarin een energievloer is opgenomen. Door op deze vloer te springen wordt stroom geproduceerd en wordt vanuit de ‘boomkolommasten’ door middel van LED-lampen het Ringerslogo op het plein geprojecteerd.

Ambachtelijke detaillering
Het project voorziet in een ambachtelijke detaillering, net als in de Amsterdamse School-architectuur van Jan Wils, de architect van de Ringersfabriek. Dit blijkt uit de details van de houten vlonder en de meubels, de metselwerktrappen en de Cortenstalen elementen. Het zijn stoere en robuuste materialen met een verfijnde detaillering die afleesbaar is in de constructie. De gemetselde keermuur, de ruggengraat van het project, heeft dezelfde gebakken stenen van waalformaat, dezelfde rollaag en dezelfde gemetselde trappen als de Ringersfabriek. De lichtmasten van duurzaam Cortenstaal refereren aan de boomachtige houten kolommen die in de fabriek zijn gebruikt. En de betonnen kaders van de Ringersfabriek komen terug als betonnen opsluitband. Hierin zijn verdiepte letters opgenomen met kenmerkende uitspraken van Hendrik Ringers, zoals ‘Niets schaadt het verkoopgesprek meer dan de algemeenheden zonder inhoud’ en ‘Niets werkt overtuigender dan kennis van zaken.’