wUrck wint Wall – Hafen – Stadt

datum

19.12.2008

project

Na een eerste prijs ex aequo met het Hamburger bureau LRW (i.s.m. Bendfeldt Herrmann Franke) is wUrck, na een verdere uitwerking van de plannen, nu definitief uitgeroepen tot winnaar van de prestigieuze prijsvraag voor de ontwikkeling van het “Nordliches Wallhalbinsel” in Lübeck. wUrck heeft voor dit project samengewerkt met het Lübecker bureau Brodersen+Gebauer.

De opgave behelst de ontwikkeling van een havenpier van 700 meter lang en 110 meter breed met een gemengd stedelijk programma van wonen, werken, detailhandel, en horeca. De pier ligt recht tegenover de binnenstad van Hanzestadt Lübeck die in zijn geheel op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Het plan Wall- Hafen – Stadt knoopt aan bij de structuur en de materialisering van de bestaande pier met zijn kasseien en havenloodsen, en de recentelijk gerenoveerde Media Docks. Een spectaculair uitzichtterras op de kop van het Wallhalbinsel ‘openbaart’ een nieuw perspectief op de oude Hanzestad en de rivier de Trave. De flexibele opzet van het plan maakt een geleidelijke transformatie mogelijk van verlaten pier tot levendig stadskwartier.

De stad Lübeck heeft na een eerdere ontwikkelcompetitie de samenwerking gezocht met DCP GmbH projectontwikkeling uit IJsland. Het totale investeringsbudget bedraagt 160 miljoen Euro.

In januari en februari zal op basis van het winnende plan een bestemmingsplan worden opgesteld. De eerste gebouwen zullen naar voorzien worden opgeleverd in 2011, de verwachte looptijd van het totale project bedraagt circa tien jaar.