Blaricummermeent B, Blaricum

opdrachtgever

 • BEMOG Project Ontwikkeling

planteam

 • Ernst van Rijn
 • Gijs Wolfs
 • Oriol Casas Cancer
 • Paul Kersten
 • Jakob Grambow
 • Svet Gavrilov

ontwerp

2008

in samenwerking met

 • BAR
 • Jeroen Schipper Architecten
 • Joustra Reid architecten

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aan het ambitieuze Masterplan van de gemeente voor de Blaricummermeent plan zijn in het stedenbouwkundig ontwerp voor deelplan B door wUrck een reeks van verfijningen en tussenschaal-elementen toegevoegd ter verdere verrijking van het gewenste beeld van het ‘nieuwe dorp’ aan de rivier.

Samen met BAR, JSA en Joustra Reid architecten zijn de verschillende woningbouwopgaves – waarin een belangrijk aandeel voor woonwerkwoningen – tot op architectuurniveau doorontwikkeld.

De door wUrck uitgewerkte projecten geven expressie aan een aantal bijzondere momenten in het stedenbouwkundige plan van de Blaricummermeent. Binnen het patroon van de grote, groene ‘leliebladeren’ met losse bebouwing vormen zij verbijzonderingen, de Erven als intieme openbare interieurs, de Kiezels als sculpturale verankeringen van een ruimtelijke knoop.

De Erven: de twee ensembles met rijwoningen bestaan ieder uit een viertal korte blokjes, losjes gegroepeerd rond een speelpleintje, een uitstulping van het openbaar gebied in de private wereld van het ‘lelieblad’.

De tweelaagse woningen hebben een plat dak, de kopwoningen zijn voorzien van een dakopbouw. De woningen aan de zonzijde van het erf worden gekenmerkt door een opengewerkte veranda aan de voorzijde, die aan de koele zijde door een uitstekende erker. De pregnante koppen met grote zonneluiken en de subtiel verschillende kleurstellingen maken ieder rijtje tot een autonoom volume binnen het geheel: als grote boerenschuren staan de blokjes op het gezamenlijke ‘erf’.

De Kiezels: de twee vierlaagse appartementenvilla’s vormen ieder voor zich met hun voorliggend plein en de brugaanlanding een dynamische stedenbouwkundige compositie. Gezamenlijk markeren ze als rondgeslepen kiezels de expressieve meander in de rivier. De westelijke villa telt elf ruime appartementen, drie per laag; de oostelijke villa omvat vijftien compacte appartementen, vier per laag.

Subtiele verticale ribbels in het metselwerk maken de gevel tot een gedifferentieerde huid die de rondingen van het volume accentueert. De tot expressieve uitsnedes gegroepeerde buitenruimtes zetten hierin diverse accenten en benadrukken daarmee het villa karakter van het gebouw. De westelijke villa is gedacht in zilver/ antracietkleurig metselwerk dat sterk op het licht reageert, de oostelijke villa in een meer aardse kiezelkleur.

gerelateerde projecten

Koolhoven

Tilburg