Brug Stroomkanaal, Lemmer

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Provincie Fryslȃn
  • Reimert
  • K_Dekker

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Rubén Bodewig
  • Jakob Grambow
  • Harm Post
  • Frank Mekkelholt

ontwerp

2014 (1e prijs tender)

oplevering

2016

in samenwerking met

  • Tauw

fotografie

Beeld 9: Roos Pierson / Overige beelden: Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liefde voor het water
Het verhaal van Friesland is het verhaal van de liefde voor het landschap en het water. Met de nieuwe brug over het Stroomkanaal wordt dit leesbaar en tastbaar gemaakt.

Podium voor het beleven van het water en het landschap
De oude, beweegbare brug voor het Ir. D. F. Woudagemaal bij Lemmer moest worden vervangen door een nieuwe, vaste, betonnen brug. De provincie Fryslân wilde graag een brug die beter zou passen in het landschap en bij het Woudagemaal dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. In verhouding tot de grandeur van het Woudagemaal is de positie van de brug over het Stroomkanaal terughoudend. De brug is en blijft wel, in al z’n bescheidenheid, het belangrijkste podium voor het beleven van het waterstaatkundig ensemble en vormt ook een onlosmakelijk, nieuw onderdeel van het landschap.

In vorm refereert de nieuwe brug aan de oude en aan het Woudagemaal zonder deze letterlijk te citeren. Ze is opgebouwd uit slechts twee autonome monolithische symmetrische brugdelen. In het midden van de totale overspanning zijn beide brugdelen gekoppeld en daar bevindt zich de enige voeg in de gehele constructie waar de werkingen worden opgevangen. De brug is volledig van beton en vrij van opleggingen. De bovenbouw (het dek) is een simpele, rechte, lichte streep die de continuïteit van de Lemster Slaperdijk versterkt. De voeg markeert de as van de brug.

De onderbouw bestaat uit twee terugliggende ‘aanbruggen’ met een poort in het midden. Twee pijlers begrenzen deze poort. Net als de voeg benadrukt de poort de symmetrie en is een verwijzing naar de oude brug. Door het aantal pijlers te minimaliseren, de constructie van de hoofdbalk terug te leggen en voor de landhoofden de breedte van de brug aan te houden, wordt de brug over het Stroomkanaal maximaal transparant.

Hechting aan de historie
Het midden van de brug biedt het ideale zicht op het monumentale Woudagemaal. Een bescheiden bewerking van het hekwerk markeert het balkon in de as van de brug. Op deze plek wordt met een citaat uit het Friese volkslied een kleine ode gebracht aan het verhaal van de liefde voor water en landschap.

Het ontwerp versterkt de leesbaarheid van het landschap door de rechte lijn van de Lemster Slaperdijk op te pakken. De symmetrie van de brug, de rechte lijn, de landhoofden in de lijn van de oevers en de transparantie verduidelijken de kracht van het waterstaatkundig ensemble.

De brug wordt aan de omgeving en de historie gehecht door het gebruik van baksteen voor de trap, de voetpaden en de markeringen naast de brug, die zijn ingebed in sobere taluds met gras en bomen.