Ecoduct De Mortelen, Best/Boxtel

opdrachtgever

  • BAM
  • ProRail

planteam

  • Paul Kersten
  • Svet Gavrilov
  • David Huijben
  • Edu Lamtara

ontwerp

2018

oplevering

2020

in samenwerking met

  • Ecologica
  • Voets Gewapende Grondconstructies
  • Brabants Landschap

fotografie

Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veilige oversteek
Nationaal Landschap Het Groene Woud, gelegen tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg, is een unieke aaneenschakeling van 21 natuurgebieden. Het nieuwe ecoduct De Mortelen overbrugt de drukke spoorlijn Boxtel-Eindhoven die dwars door het landschap loopt en neemt daarmee voor de fauna een van de ruimtelijke barrières weg.

Ontsnippering
In het kader van het Meerjarenprogramma Ontsnippering van de overheid is in de provincie Noord-Brabant een ecoduct gerealiseerd dat vier deelgebieden van het Groene Woud – Kampina, de Mortelen, de Scheeken en het Dommeldal – weer met elkaar verbindt. Het 40 meter brede ecoduct overbrugt het drukke vierbaanse spoor tussen Eindhoven en Boxtel. De natuurbrug vergroot het leefgebied van de hier in 2017 uitgezette edelherten. Ook kleinere dieren, zoals dassen, reeën, kamsalamanders, hazelwormen, hagedissen en boomkikkers maken gebruik van de nieuwe oversteek.

Monumentale eenvoud
Landschap en kunstwerk vormen een robuust element dat goed past in de omgeving. Het U-vormige betonnen brugkader voegt zich in het ritme van de spoorportalen. Doordat het ecoduct over de bovenleiding van het spoor voert heeft het een hoogte van ruim 10 meter en zijn omvangrijke zandtaluds nodig om het hoogteverschil te overbruggen.

De overspanning over het spoor gebeurt met 40 meter lange betonnen liggers, ondersteund door betonnen landhoofden. In plaats van betonnen keerwanden hebben de taluds grondkerende constructies gewapend met geotextiel. Ze zijn afgewerkt met BioBlocks. BioBlocks is een innovatief ecologisch product dat wUrck in samenwerking met Voets Gewapende Grondconstructies heeft ontwikkeld. Het zijn geperste turfblokken die door een Cortenstalen vlechtwerk op hun plaats worden gehouden. Ook de randliggers van het brugdek zijn bekleed met BioBlocks. Zo is er een kunstwerk ontstaan dat monumentale eenvoud koppelt aan een natuurlijke uitstraling en tevens een bepaalde fijnkorreligheid bezit.


Vleermuizenverblijf

Het onderste deel van de dekrand van het ecoduct is een neusje van lichtgrijze composiet. Deze vormt de overgang tussen het betonnen brugdek en de afwerking met BioBlocks en zorgt ervoor dat het ecoduct vanuit het perspectief van de treinreiziger wordt opgenomen in de reeks van spoorportalen. In de stalen rand ter plaatse van de overgang is een vleermuizenverblijf opgenomen.

Beschutting
Het dek van het ecoduct is voorzien van een grondlaag van 60 cm dik. Struweel, bosschages en stobben zorgen voor beschutting en een verscheidenheid aan routes voor verschillende dieren. Aan beide zijden van de natuurbrug zijn voor amfibieën ondiepe waterpoelen met verschillende doorsneden aangelegd. De poelen worden over de brug met elkaar verbonden door een vochtige geul. Een nieuw aangeplante singel van bomen en struiken zorgt ervoor dat het ecoduct nauwelijks waarneembaar is voor wandelaars.