‘Streets for All’

datum

08.11.2022

ga naar project:

In ‘Streets for All – 50 Ideas for Shaping Resilient Cities’ wordt de potentie van de openbare ruimte aangetoond in een ruime verscheidenheid aan steden. Van Egypte tot Japan, van Zweden tot Brazilië en van New York tot Malta onderzoeken de auteurs Shyam Khandekar en Vinayak Bharne, de sociale, economische, ecologische, architecturale en technische dimensies van straten. Zo ook van Eindhoven, waar wUrck het project Vestdijk heeft ontworpen en gerealiseerd.

Het voorwoord van ‘Streets for All’ is geschreven door Jan Gehl. Deze éminence grise van het ontwerp van en het debat over de publieke ruimte bracht in 1971 al het boek ‘Life Between Buildings’ uit. De nieuwste uitgave van Khandekar en Bharne verschijnt precies op het juiste moment, aldus Gehl. Het biedt volgens hem inspiratie voor creatieve en praktische strategieën voor de herbestemming van onze straten. Gehl geeft aan dat er meer moet worden gekeken naar de behoefte van de gebruikers van die straten. Zo zijn er bijvoorbeeld plekken waar men zich voornamelijk te voet voortbeweegt, terwijl maar 30 procent van die ruimte voor voetgangers is bestemd. Dat kan beter, volgens de Deense architect.

Het boek is geschreven door onder andere fotografen, kunstenaars, stedenbouwkundigen, architecten, landschapsarchitecten, ecologen, sociologen en ingenieurs. Ook wUrck partner Gijs Wolfs leverde een bijdrage aan ‘Streets for All’. De reconstructie van de Vestdijk in Eindhoven past perfect in dit boek. Immers heeft de herinrichting van de Vestdijk gezorgd voor een nieuw publiek domein voor voetgangers en fietsers in een 1200 meter lang stadsbos. In hun essay gaan Wolfs en co-auteur Floris Harten in op de gelaagdheid van het integrale ontwerp, met bijzondere aandacht voor de innovatieve wijze waarop met klimaatadaptatie is omgegaan. Naast Vestdijk werden ook twee andere wUrck projecten aangestipt in het boek; de ‘straten voor dieren en planten’ Natuurbrug Zeepoort en Ecoduct De Mortelen.

Over de auteurs
Shyam Khandekar is al meer dan vier decennia een praktiserend stedenbouwkundige, planner en architect en medeoprichter/directeur van My Liveable City. Hij is de auteur/redacteur van ‘Designing for Sustainability Through Upcycling’ en ‘Affordable Housing, Inclusive Cities’. Vinayak Bharne is een stedenbouwkundige en stadsplanner gevestigd in Los Angeles en co-directeur van My Liveable City. Eerder publiceerde hij ‘The Emerging Asian City’ en ‘Routledge Companion to Global Heritage Conservation’. Benieuwd? Het boek ‘Streets for All’ is in Nederland verkrijgbaar via Uitgeverij Bruil & Van de Staaij