nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Europaplein < >

project

Europaplein

plaats

Leeuwarden

opdrachtgever

  • Gemeente Leeuwarden

planteam

  • Gijs Wolfs
  • Svet Gavrilov
  • Lucia Longoni
  • Arnoud Siemonsma
  • Michele Beraldo
  • Peter Spijksma
  • Paul Kersten

ontwerp

2012 - 2013

in samenwerking met

  • Goudappel Coffeng
  • Tauw
  • Driedee Graphics

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het Europaplein maakt op een ieder die voor de eerste keer vanuit het westen Leeuwarden binnenrijdt een onuitwisbare indruk. Zeven flatgebouwen schragen een grote elipsvormige ruimte die door de automobilist op monumentale wijze wordt beleefd doordat de huidige rotonde met een ruime elipsvormige contour rond de monumentale fontein draait. Het gehele is van een welhaast on-Nederlandse allure.

In het bereikbaarheidsoffensief van de stad Leeuwarden spelen de Haak om de stad en de ontwikkeling van de Stadsring een belangrijke rol. Het Europaplein ligt op de kruising van de noordwestelijke verbindingsweg en de ring. De vervanging van de bestaande rotonde door een turborotonde blijkt de enige oplossing die de toenemende verkeersdruk kan verwerken. In samenhang daarmee zullen, vanuit overwegingen van verkeersveiligheid en de wens een heldere fietsstructuur te maken, ongelijkvloerse kruisingen voor fietsers envoetgangers wordengerealiseerd.

In het definitief ontwerp van wUrck wordt de rotonde zo compact mogelijk rond de fontein gelegd. De 4 toeleidende wegen vormen samen met de rotonde een bol ‘schild’ onder de fontein. De verkeersruimte zélf blijft op deze wijze de drager van de monumentale beleving van het plein. De dekranden van de fietsonderdoorgangen worden als randdetail doorgezet in de overgang van wegdek naar grastaluds. In een enkelvoudige boog ‘zwiept’ deze betonrand als contravorm van de ellips over het plein heen. De vrijliggendefietspaden worden qua materialisering gekoppeld aan de ellipsvormige ventweg en vormen een ‘kantwerk’ van rood-rose granitosplit. In de rand van de ellips worden de hoofdvorm en de groene beleving van het plein versterkt door een rij zuileiken, deels verplant, deels nieuw.

De materialisering is gebaseerd op de uitstraling van de wederopbouwarchitectuur in het algemeen en de monumentale fontein in het bijzonder. Het oorspronkelijke gewassen grind is vertaald naar gestraalde prefabelementen met een toeslag van fijn basaltsplit. Zelfs het wegdek sluit aan bij deze oppervlaktestructuur: in de zoab toplaag wordt een cementslurry gegoten en na uitharding gestraald zodat het beeld aansluit bij de betonelementen. Als verwijzing naar de bronzen spuitstukken van de fontein worden alle metalen onderdelen op het plein (voertuigkerende constructies, verlichtingsmasten en portalen) voorzien van een hoogwaardige bronskleurige ‘metallic’coating.