nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Fietsbrug Vliedpark < >

project

Fietsbrug Vliedpark

plaats

Middelharnis

opdrachtgever

  • Haasnoot Bruggen

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Stephan Nierop
  • Anna Giulia Gregori
  • Edu Lamtara

ontwerp

2015

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De fietsbrug wordt de entree van een nieuwe wijk, het Vliedpark. Het park is een door water omringd park met aan de centrumzijde woningbouw en aan de polderzijde een activiteitenpark. Een langzaamverkeer-as loopt van de centrumzijde over een entreebrug door het woongebied naar een uitkijkpunt op een heuvel. Het park wordt aan de polderzijde ontsloten door 2 ‘polderbruggen’.

De brug vormt een familie met de twee andere bruggen die aan het park liggen. Deze brug kent echter een meer formele positie omdat het de hoofdentree vormt. Om deze reden wordt deze brug ranker, slanker en transparanter uitgewerkt. De brug vormt een contrast met de dammen aan beide zijden. Om dat contrast te accentueren gaat de brug uitgevoerd worden in staal. Om de brug zoveel mogelijk ‘onzichtbaar’ te laten zijn wordt hij zeer transparant en slank. Daarnaast krijgt de brug een overwegend horizontaal karakter. De slankheid en horizontaliteit willen wij bereiken door een gesloten kokerprofiel van stalen platen met een uitstekende dekplaat toe te passen. Hiermee kunnen wij een dunne brugrand realiseren van maximaal 20 mm dikte. De totale dikte van het dek is 300 mm.

De slankheid en transparantie wordt bereikt door dit concept door te zetten in de materialisering. Alle onderdelen worden opgebouwd uit één materiaal en één vormentaal. Er is gekozen voor staalplaat omdat dit materiaal dun, stijf en goed bewerkbaar is. De verschillende elementen, de balusters als langwerpige kaders, het dek als koker en de ondersteuning als kruiskolommen zijn opgebouwd uit staalplaat. De stalen kaders dragen de handrail en hebben een invulling van rvs-kabels. Omdat de brug door fietsers en voetgangers gebruikt gaat worden wordt de brug afgewerkt met een zachte bamboe handrail.

De kaders vormen een horizontale reeks. Door ruimte te laten tussen de kaders ontstaan er momenten voor schaduw en lichtwerking en geven zo leven aan de brug. s’Nachts is de brug een lange, smalle verbinding voor fietsers en voetgangers tussen de nieuwe woonwijk en het park en het centrum van Middelharnis. Om een veilige en prettige verbinding te hebben wordt er geïntegreerde verlichting toegepast zodat er maximale transparantie en horizontaliteit behouden blijft. De verlichting bestaat uit kleine leds, pucks, die in de onderkant van de handrail verwerkt worden. De pucks zitten in de openingen tussen de kaders.

gerelateerde projecten

Oostereilandbrug

Hoorn