nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Oostereilandbrug < >

project

Oostereilandbrug

plaats

Hoorn

opdrachtgever

  • Gemeente Hoorn

planteam

  • Gijs Wolfs
  • Oriol Casas Cancer
  • Danli Sheng

ontwerp

2009

oplevering

2011

in samenwerking met

  • Grontmij (nu Sweco)

fotografie

Jan de Vries

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ga direct naar de gevangenis
Met de hulp van een Kanjersubsidie heeft de gemeente Hoorn de renovatie en herontwikkeling van het Oostereiland gerealiseerd. De Oostereilandbrug verbindt daarbij de binnenstad van Hoorn met het voormalige gevangeniseiland, een vooruitgeschoven post in de haven, grenzend aan het Markermeer.

Contrastrijke overgang
Uitgangspunt voor het ontwerp is het versterken van de contrastrijke overgang van vasteland naar eiland. Dat is gedaan door de oevers duidelijk verschillend te behandelen: een hoge stenen kade aan de stadszijde; een laag basaltmuurtje met een flauw groen talud aan de eilandzijde. Aan de stadszijde ontstaat zo een stoer ‘bastion’ als voorplein voor de brug. Aan de eilandzijde ligt de brug strak gekoppeld aan de Wachterhuisjes, zodat deze hun monumentale betekenis als ‘poort’ naar het gevangeneneiland behouden. Door de toepassing van een expressieve toog ontstaat echt het gevoel dat het water gekruist wordt.

Geïnspireerd door het beeld van de ‘dansende’ masten in de haven en voortbordurend op de lokale traditie van steigers in de haven, stellen we een constructie voor met meerdere steunpunten: een brug ‘op steeltjes’. Waar vanuit het stedenbouwkundig concept wordt gestreefd naar een rustig, eenvoudig beeld in het verlengde van de oude binnenstad en het eiland ontvouwt zich op het waterniveau onder het brugdek een vrolijk en ontspannen beeld van licht uit het lood staande ‘masten’.

Karakter van het materiaal
De gebogen vorm van het dek refereert aan de scheepsrompen zoals ze hier voor de VOC werden gebouwd. De toepassing van een ruwe, ongeschaafde houten bekisting versterkt dit beeld. Het stalen hekwerk volgt de gebogen vorm van het dek en lijkt daarmee een eenheid te vormen. De brede houten leuning is gefreesd in een vorm met verschillende rondingen. In combinatie met de extra hoge montage is het een ideale steun voor de ellebogen en onderarmen, om zo vanaf de brug van het uitzicht op het open water of de haven te genieten.

Er worden geen kleuren of lakken toegepast: het beeld wordt bepaald door het karakter van het materiaal zelf: de genuanceerde handvorm metselsteen, geroest stalen buispalen, licht getint beton, het gevlekte gegalvaniseerde staal, de onbehandeld Bilinga leuning en de Duitse porfier in de toplaag. Alle materialen hebben een sterke binding met de sfeer in de haven en passen qua kleurstelling goed in de overwegend roodbruine context van de kades, de binnenstad en Oostereiland.

gerelateerde projecten

Fietsbrug Vliedpark

Middelharnis

Luchtpromenade

Roosendaal

Fietsbrug Voldijk

Tilburg

Brug over Wilhelminakanaal

Tilburg

Bruggen over het Water

Schiedam