Bruggen over het Water, Schiedam

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Gemeente Schiedam

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Svet Gavrilov

ontwerp

vanaf 2006

oplevering

2011 (westelijke brug)

in samenwerking met

  • IMd raadgevende ingenieurs

fotografie

Jan de Vries

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Monumentale buurtentree
Twee nieuwe entreebruggen maken de buurt Over het Water letterlijk tot een Parkeiland. De waterpartijen die het voormalige Parkweg Noord omringen brengen niet alleen de waterbergingscapaciteit van het gebied op peil maar samen met de twee bruggen geven zij ook een sterke identiteit aan de vernieuwde woonbuurt.

Eilandkarakter
De twee waterpartijen die de bestaande singel langs de Van Haarenlaan verbinden met de nieuwe waterpartij langs het spoor bepalen in belangrijke mate het eilandkarakter van de vernieuwde woonbuurt Over het Water. Als ‘parkvensters’ zorgen zij tevens voor een nieuwe ruimtelijk koppeling tussen de Singeloever met zijn monumentale platanen en de ‘bosrand’ van het Beatrixpark. De twee bruggen over de waterpartijen maken de parkvensters beleefbaar en markeren tegelijk de oostelijke en westelijk entree tot de buurt. Het koppel van monumentale kunstwerken vormt het ruimtelijk kader voor de belangrijkste ontsluitingsweg van de buurt.

De prefabbeton bruggen zijn identiek in vorm, afmetingen en uitwerking. Verschillen ontstaan in de specifieke ‘aanhechting’ op de locatie, waarbij met name de aansluiting op de Kadewoningen – onderdeel van het architectonisch Parkvenster-ensemble aan de westzijde – aanleiding geeft tot een bijzondere oplossing. Aan beide zijden wordt de aanlanding van de brug aangegrepen om vorm te geven aan de beëindiging van de Singeloever met een bolwerkachtige verblijfsplek met lange zichtlijnen over het water.

Verticaal baken en vitrage
Het ontwerp van de bruggen wordt gekenmerkt door een eenvoudige belijning die aansluit bij de heldere opzet en vormgeving van de nieuwe buurt. De symmetrie van de twee asymmetrisch geprofileerde bruggen benadrukt hun functie als ruimtelijk kader van het eiland. Een monumentale ‘lichtzuil’, gekoppeld aan de middenondersteuning, verlicht de westelijke brug (de oostelijke is vooralsnog niet gerealiseerd) op een bijzondere manier vanuit één punt en markeert als verticaal baken de entree tot de buurt, zowel overdag als ’s avonds. In de dwarsrichting – de richting van het doorzicht op het Park – is gestreefd naar een maximale transparantie door middel van een minimum aan ondersteuningen bij de gegeven overspanning. Een bijzonder lamellenhekwerk van ovalen buisprofielen fungeert als de vitrage van het Parkvenster.

gerelateerde projecten

Parkvenster

Schiedam

Oostereilandbrug

Hoorn

Over het Water

Schiedam