Parkvenster, Schiedam

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Woonplus Schiedam
  • Over het Water bv

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Svet Gavrilov

ontwerp

Kadewoningen 2007, watertoren 2005-2009

oplevering

Kadewoningen 2010, watertoren 2011

fotografie

Jan de Vries

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wonen aan het water
Het architectonisch ensemble van Kadewoningen en Watertoren vormt samen met een serene waterpartij het Parkvenster. Het Parkvenster biedt een nieuwe blik op het achterliggende Beatrixpark en markeert de westelijke begrenzing van Parkeiland Over het Water.

Parkwonen
Op basis van het door wUrck opgestelde Stedenbouwkundig PVE begint de herstructureringslocatie Parkweg Noord in Schiedam Nieuwland een nieuw leven als Parkeiland Over het Water. Samen met het naastgelegen blok ‘Mewswoningen’ – van architecten Kingma van Mameren – zijn de Kadewoningen en de Watertoren als eerste fase van het stedenbouwkundig plan gerealiseerd. De beoogde schakering van compacte laagbouwblokken met eengezinswoningen en kleinschalige middelhoogbouw met appartementen in een parkachtige setting heeft hier zijn eerste uitwerking gekregen.

Parkvenster
De waterpartij van het Parkvenster maakt onderdeel uit van de ring van waterpartijen rond de buurt die de benodigde uitbreiding van de waterbergingscapaciteit in het gebied verzorgen. Het Parkvenster legt een nieuwe visuele koppeling tussen de brede, groene loper van de Burgemeester van Haarenlaan en de rand van het Beatrixpark en draagt daarmee in belangrijke mate bij aan het parkachtige karakter van de buurt. Tevens vormt de waterpartij de basis voor een aantrekkelijk en onderscheidend woonmilieu: wonen aan een parkvijver. De woningen zijn dan ook bij uitstek op het water en het vrije uitzicht over het parkgroen gericht. De twee projecten van het Parkvenster, de Kadewoningen met 16 eengezinswoningen en de Watertoren met 36 appartementen zijn ontworpen als een architectonisch ensemble in en rond de royale waterpartij, samen met de nieuwe toegangsbrug tot de buurt.

Watertoren
De veertig meter hoge Watertoren bevindt zich feitelijk in de waterpartij rond het Parkeiland en wordt ontsloten door een opgetilde entreekade met daarachter een verdiept parkeerplein voor de bewoners. De entreekade zet zich voort in de bijzondere glazen entreehal aan het water, tussen de sculpturale betonjukken die de toren optillen. Vanuit deze compacte voet met entree en bergingen, die de zichtlijnen over het Parkvenster zo min mogelijk belemmert, kraagt het gebouw uit over het water. De twaalf woonlagen bevatten ieder drie appartementen, met een gemiddelde grootte van ruim 100 m2.

De dwarse plaatsing van de toren maximaliseert de oriëntatie van alle woningen op de zonnige en geluidsluwe zuidzijde, met uitzicht over de waterpartij en het karakteristieke silhouet van de Schiedamse binnenstad. De per verdieping verspringende afwisseling van diepe balkonterrassen met glazen balustrades en smallere zeembalkons met lamellenhekwerk individualiseert de woning en zorgt voor een gelaagd beeld: de schittering van de zon op het watervlak weerspiegelt in de Watertoren. De overige, geluidsbelaste gevels hebben een meer gesloten karakter en worden geperforeerd door verstrooid geplaatste, abstract gedetailleerde raamopeningen die het uitzicht over het Beatrixpark als ‘schilderij’ in de woning brengen. Verticale raamstroken articuleren het sculpturale metselwerkvolume.

Kadewoningen
De drie- en vierlaagse Kadewoningen zijn alle voorzien van een royale vlonder zwevend boven de waterpartij, gekoppeld aan een grote, hoge woonkeuken. De woonruimte op de eerste verdieping heeft een geheel open plattegrond en biedt een ruim uitzicht over het Parkvenster. De vierlaagse woningen zijn tevens voorzien van een ruim bemeten dakterras als extra buitenruimte.

Binnen de samenhang van het ensemble kennen de Kadewoningen een geregisseerde verscheidenheid, zowel qua indeling als qua uiterlijk. Aan de straatzijde geeft de wisselende combinatie van kleur, hoogte en een beperkt aantal architectonische accenten aan iedere woning een afgewogen individueel karakter. De gevels aan de waterpartij hebben een meer uniforme ritmering met subtiele verbijzonderingen en verlevendigd door de individuele invulling van de buitenruimtes. Binnen de ontworpen ‘spelregels’ van het blok kunnen de drielaagse woningen ook in een later stadium nog voorzien worden van een dakopbouw.

gerelateerde projecten

Over het Water

Schiedam

Bruggen over het Water

Schiedam