Fietsbrug Zandzuigerstraat, 's-Hertogenbosch

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Gemeente 's-Hertogenbosch

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Svet Gavrilov
  • Antoine Griffon

ontwerp

2023

oplevering

2025

in samenwerking met

  • Witteveen+Bos

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een snelfietsroute
Met als doel het fietsgebruik te bevorderen, werkt de gemeente ‘s-Hertogenbosch samen met haar partners aan de realisatie van een snelfietsroute die het NS-station Zaltbommel verbindt met het NS Centraal station ‘s-Hertogenbosch. Een cruciaal deel van deze route, tussen de Ertveldweg en de rivier de Dieze, omvat een fietsviaduct over de Zandzuigerstraat.

Een zorgvuldige inpassing
Onze visie is gericht op het harmonieus integreren van het dynamische karakter van de locatie, de historische context en de omgeving van de Zandzuigerstraat met een efficiënte en duurzame brug. Deze brug is zorgvuldig ingepast in het landschap, met ruimte voor biodiversiteit en natuurlijke elementen in het ontwerp.

Duurzaam ontwerp
Door te kiezen voor een minimale brugdekdikte worden de hellingen geminimaliseerd, wat resulteert in meer fietscomfort en minder benodigd materiaal tijdens de bouw. Het slimme gebruik van duurzame materialen, samengesteld in demontabele elementen, draagt bij aan een snelle en hinderarme bouwfase, en ondersteunt circulair bouwen.

Historie
Het “gouden” netkous van de Diezebruggen doet denken aan de Bailey-brugconstructies die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Bosch werden ingezet. Ons brugontwerp combineert een herkenbare vakwerkvorm op een vernieuwende, dynamische, en innovatieve manier. Stalen vakwerken dragen de hoofdoverspanning, terwijl het composiet dek de overspanning tussen de vakwerken ondersteunt.

Natuurinclusief
In de aansluitende hellingen en de onderbouw van het viaduct is ruimte voor ecologische voorzieningen. Dit omvat verblijfplaatsen voor kleine dieren om de stedelijke biodiversiteit te versterken, waardoor niet alleen fietsers, maar ook de natuur wordt verbonden en versterkt.