Fietsenstalling Antoni, Delft

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Ontwikkelingscombinatie SBB-Vink bouw
  • Gemeente Delft

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Roeland Bornebroek
  • Daam van der Leij

ontwerp

2019

oplevering

2020

in samenwerking met

  • Pieters Bouwtechniek
  • BRI Groep
  • Mijksenaar
  • LichtNL

fotografie

Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluitstuk
Met de transformatie van het stationsgebied van Delft CS werd ook de parkeerdruk van fietsen op het maaiveld weggenomen. Fietsparkeergarage Antoni is de derde ondergrondse stalling en het sluitstuk waarmee alle bovengrondse stallingen werden opgeheven.

Schakel

De derde fietsenstalling die is geopend in stationsgebied Delft CS biedt plaats voor 2400 fietsen. De stalling ligt in de kelder van het multifunctionele Antoni gebouw, door Studioninedots en ontwikkelcombinatie SBB-Vink Bouw. Het ontwerp van de stalling kwam tot stand in nauwe samenwerking met stakeholders Gemeente Delft, ProRail en NS.

De toegang naar de stalling takt aan op de bestaande hellingbaan waaraan ook de eerste en tweede stationsstalling zijn gelegen. Van hieruit ontvouwt de entree zich naar de iets verdiepte stallingsruimte. Wanden en plafonds bestaan uit verdiepingshoge glaspanelen, rvs en wit gecoat strekmetaal. Waar de wand of plafond een knik maakt, vindt een materiaalovergang plaats en zijn in het plafond lichtlijnen opgenomen.

Strategische ligging De beheerdersruimte van de stalling is strategisch gelegen op de hoek van de entree en het hoofdgangpad van de stalling. Hierdoor is er maximaal toezicht en is de beheerdersruimte duidelijk herkenbaar voor bezoekers wat de sociale veiligheid ten goede komt. De overhoekse wand is als een glazen venster vormgegeven dat vanaf de trap een diagonaal doorzicht op de stalling biedt.

Logistieke puzzel
Een grote uitdaging in het ontwerpproces lag in de logistieke en constructieve puzzel om tot een goede functionele plattegrond te komen. De structuur van de bovenbouw dicteert de ruimte van de kelder; gangpaden en fietsenrekken moesten ingepast worden tussen de kolommen die de bovenbouw dragen. Het resultaat is een overzichtelijke stalling met een heldere en regelmatige structuur en zodanig dat geen enkele kolom de verkeersbewegingen van gebruikers hindert. De lichte kleurstelling takt aan op de entreezone en versterkt het heldere en sobere karakter van de stalling.