Gebiedstransformatie Wonen op Dekkerswald, Groesbeek

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Van de Klok

planteam

  • Paul Kersten
  • Anastasia Demidova
  • Oriol Casas Cancer
  • Stephan Nierop

ontwerp

2022- heden

oplevering

1e fase ca. 2030, 2e fase na 2031

in samenwerking met

  • HevoFame
  • Braaksma Roos
  • OPG Landscape
  • Studio Verbinding
  • Bureau Schenkeveld
  • Annerie van Daatselaar
  • BRO

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In samenwerking met initiatiefnemers ZZG Zorggroep, Gemeente Berg en Dal, Oosterpoort en Van de Klok werkt wUrck inmiddels al zo’n anderhalf jaar aan het masterplan en stedenbouwkundig plan voor de gebiedstransformatie ‘Wonen op Dekkerswald’. De gemeenteraad heeft in 2023 ingestemd met het masterplan. Momenteel wordt een nieuw omgevingsplan opgesteld en worden de kaders voor de nieuwe bebouwing uitgewerkt in een beeldkwaliteitsplan.

Het voormalige sanatorium Dekkerswald opende in 1913 de deuren. Decennialang was het vooral een plek voor longpatiënten, maar inmiddels staat dit fraaie monument al lange tijd leeg. In de afgelopen decennia is het circa 16 hectare grote Park Dekkerswald aan de Nijmeegsebaan tussen Nijmegen en Groesbeek uitgegroeid tot een modern zorgcentrum, waarvan ZZG Zorggroep het grootste deel van de gebouwen en het terrein in eigendom heeft. Een aantal jaren geleden is het herstelcentrum ontwikkeld en heeft ZZG hier haar hoofdkantoor gebouwd. Met een veranderende visie op zorg in de toekomst is het plan ontstaan om Dekkerswald te transformeren van instellingsterrein naar zorgzame buurt. Een plek waar mensen met én zonder een (intensieve) zorgvraag samenleven, naar elkaar omkijken en wonen in een natuurrijke omgeving die aanzet tot ontmoeten en bewegen.

Dekkerswald is een mooi project waarbij wUrck de opgedane kennis en ervaring uit het project Kerckebosch in Zeist kan inzetten om ook van Dekkerswald een succesvol project te maken, samen met alle betrokkenen. Tegelijkertijd is Dekkerswald een heel ander project. Ondanks dat hier ook de focus ligt op wonen met en in de natuur en het bos wordt getransformeerd naar een veel natuurlijker gebied, zijn bij Dekkerswald de monumentale setting en de bestaande zorgfunctie belangrijke uitgangspunten.

Het park met het monumentale pand waar het sanatorium huisvestte is van grote cultuurhistorische waarde. Dit blijft behouden en samen gaan architectenbureau Braaksma Roos en wUrck in een integraal team het eerste deelgebied oppakken. Voor het masterplan is er gestart vanuit de natuur. Nieuwbouw wordt ontwikkeld in het bos, waarbij is gekozen voor compacte gebouwen om zoveel mogelijk groen te realiseren. Daarbij wordt het terrein getransformeerd naar een nog natuurlijkere setting. Geen strakke gazons, maar meer heide en bos.

Wonen op Dekkerswald wordt in verschillende fases ontwikkeld. De eerste fase bestaat uit ongeveer tweehonderd woningen en loopt tot circa 2030. Na 2031 worden er nog maximaal 195 extra woningen gerealiseerd. Om een brede gemeenschap van betrokken bewoners aan te trekken wordt het huizenaanbod ook uiteenlopend; voornamelijk appartementen in verschillende groottes en prijssegmenten, maar ook tientallen grondgebonden woningen.

Lees hier verder over het plan op de officiële website.