Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!
Een baken in het landschap en de wijk
Wie door het Groningen rijdt wordt gegrepen door de weidsheid van het landschap maar ook vallen de vele middeleeuwse dorpskerkjes op. In dit landschap staat de grootste hoeveelheid romanogotische vroegmiddeleeuwse kerkgebouwen van Nederland. Deze kerkjes staan vaak midden in de dorpen al dan niet op een lichte verhoging in het landschap, omgeven door bomen. Het zijn veelal kloeke volumes opgetrokken uit baksteen in de typisch Groninger oranjerode kleur met bijpassende oranjerode dakpannen.
Deze bakens in het Groninger landschap vormen de inspiratiebron voor het Baken van Meerstad. Als één van de drie appartementengebouwen in Meerstad heeft dit gebouw een bijzondere positie in het stedenbouwkundig plan. Op de hoek gelegen aan twee watergangen vormt het Baken een oriëntatiepunt binnen de wijk maar ook een herkenningspunt zichtbaar van grotere afstand. Op de hoek gepositioneerd vormt het de oostelijke afsluiting van de boomweide en vanuit het zuiden gezien staat het gebouw in de as van de ontsluitingsweg.
Architectuur, bouwmassa en detail
De 30 appartementen zijn verdeeld over twee ten opzichte van elkaar verschoven volumina die subtiel verhoogd in het landschap staan. Het westelijke hogere volume bevat de ontsluitingskern en de hoofdentree. Dit volume vormt een markante beëindiging van de open boomweide gelegen aan de westzijde van het gebouw. Het lagere oostelijke volume bevat naast appartementen ook de collectieve fietsenstalling en oriënteert zich op een meer geborgen groene ruimte direct aan het water. Beide volumes worden beëindigd met een asymmetrische kap waardoor het gebouw een karakteristiek silhouet krijgt. Onder deze kap zijn een aantal afwijkende appartementen gerealiseerd. Een pregnante dakkapel doorbreekt dit silhouet aan beide zijden.
De gevel bestaat uit een herhaling van modulaire gevelopeningen van 1, 2 of 3 modules breed. De plaatsing van deze gevelopeningen in een strak ritme zorgt voor rust in het gevelbeeld. De diepe negge geeft het gebouw een robuuste uitstraling. De hoofdentree doorbreekt dit ritme in hoogte en vorm. Ambachtelijk getrapt metselwerk in een rondboogvorm benadrukt de robuuste bouwmassa en trekt de blik naar de hoofdentree. De rondboogvorm zet zich in het interieur van het entreeportaal door in de vorm van een tongewelf.
De uitkragende balkons hebben elk een geïntegreerde plantenbak die door bewoners zelf wordt ingevuld. Het slingerlamelhekwerk is voor de balkonrand gemonteerd en geeft de balkons een elegante en eenduidige uitstraling.
Groninger rood
De materialisering van het Baken is eenduidig. Een beperkt palet van materialen en kleuren zorgt voor een sterk geheel. De verwijzing naar de historische Groninger kerken wordt voortgezet in de keuze voor authentieke Groninger bakstenen. Door gebruik te maken van lokaal gewonnen klei verkrijgen de stenen van Steenindustrie Strating hun sprekende Groninger oranjerode kleur. Een mix van twee sorteringen waarvan de voetzijde als zichtzijde wordt toegepast resulteert in een rijk gevelbeeld. Daarop aansluitend worden de kappen gedekt met een holle natuurrode pan. Kozijnen, hekwerken, daktrimmen, muurafdekkers, hemelwaterafvoeren, etc. hebben allemaal een kleur die aansluit op de oranjerode baksteenkleur.
Landschappelijke inpassing
Het gebouw staat als een kloek baksteenvolume enigszins verhoogd op de grens tussen boomweide en lommerrijke bosrand. Het landschap rondom sluit aan op het grotere landschapsplan van Meerstad. De boomweide bestaat uit gedeeltes zones met kortere grassoorten maar ook uit zones met meer bloemrijk grasland. Het gebouw zetten we rondom in een veld van ruiger bloemrijk grasland. Deze ruigere grassen en bloemen lopen door tot aan de opgetilde ommuurde private buitenruimtes op de begane grond. Er worden geen privacyschermen toegepast tussen de buitenruimtes maar plantenbakken met groenblijvende beplanting. Het bloemrijk grasland en de subtiele verhoging van de buitenruimtes borgt de privacy van de bewoners op de begane grond.
Het bewoners- en bezoekersparkeren is opgelost in 3 compacte, ten opzichte van elkaar gedraaide, parkeerkoffers die tussen de bomen zijn gepositioneerd. De parkeerkoffers worden omzoomt door een gemengde haag. De reeds aangeplante bomen worden aangevuld met gelijke en bijpassende soorten. Bij de keuze voor de haagbeplanting en bomen is zorgvuldig gekeken naar een mix van bladverliezende en groenblijvende, bloeiende en niet bloeiende soorten. Daarnaast is gekeken naar de bladkleuren door de seizoenen heen zodat er steeds een rijk en afwisselend beeld ontstaat.
De verharding van het parkeerterrein wordt uitgevoerd in een donkergrijze open en gesloten bestrating van betonstenen. De open verharding wordt toegepast ter plaatse van de parkeervakken en het midden van de rijloper. Aan weerszijde van de rijloper en in een zoom rondom de parkeervakken wordt de gesloten verharding toegepast.
Het voetpad naar de hoofdentree en inpandige fietsenstalling wordt, in aansluiting op de standaard van Meerstad, uitgevoerd in een donkere gebakken klinker. De sfeer en kleurtoon van deze bestrating wordt in het tochtportaal in de vorm van keramische tegels doorgezet.
Natuurinclusieve maatregelen
In samenspraak met de vogelbescherming wordt een palet aan maatregelen genomen aan het gebouw en in de landschappelijke inpassing die samen bijdragen aan de ontwikkeling van een grotere biodiversiteit. Er is niet alleen ruimte voor mensen, maar ook voor planten, insecten en vogels. De verschillende grasmengsels zijn aantrekkelijk voor diverse insecten, maar ook de struweelsoorten vormen een bron van voedsel en beschutting voor insecten en vogels. In de gevel van het gebouw worden verschillende natuurinclusieve maatregelen opgenomen. Voor gebouwgebonden soorten zoals de huismus, gierzwaluw en spreeuw worden nestkasten ingemetseld op verschillende oriëntaties. Voor vleermuizen worden kleinere zomerkasten en grotere kraamverblijven ingemetseld. De plantenbakken op de balkons zorgen ervoor dat ook op hoogte groen een plek heeft in het ontwerp.