nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Kloostercomplex Mariadal < >

project

Kloostercomplex Mariadal

plaats

Roosendaal

opdrachtgever

  • BVR Vastgoed Ontwikkeling bv, Roosendaal
  • Provincie Noord-Brabant als uitschrijver tender
  • en verkopende partij

planteam

  • Paul Kersten
  • Oriol Casas Cancer
  • Laurien Korst
  • David Huijben
  • Svet Gavrilov
  • Ferdinando d'Alessio

ontwerp

2017

oplevering

2019

in samenwerking met

  • Bedaux de Brouwer Architecten:
  • Thom Hoevenaar
  • Jacq de Brouwer
  • Erfgoed.nu:
  • Lilian Grootswagers

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hortus conclusus
Klooster Mariadal maakt een wending naar een nieuwe wereld, met behoud van haar unieke karakter. Vertrouwde waarden krijgen een eigentijdse invulling. Het klooster blijft een beschutte plek, maar de deuren gaan open voor bewoners, passanten en bezoekers. Een nieuw thuis, een werkplek, een plek van bezinning of recreatie.

Verborgen parel
In opdracht van BVR groep uit Roosendaal maakte wUrck in samenwerking met Bedaux de Brouwer Architecten en Erfgoed.nu het winnende plan voor de tender Mariadal in Roosendaal. Het kloostercomplex Mariadal van de Congregatie van de zusters Franciscanessen van Roosendaal, maakt in dit plan een ‘wending naar een nieuwe wereld’ – net zoals dat halverwege de vorige eeuw gebeurde, mét behoud van haar unieke karakter. Vertrouwde waarden krijgen een eigentijdse invulling. Het klooster blijft een beschutte plek, een ‘verborgen’ parel, maar de deuren gaan open. Zo stelt Mariadal zich open voor de 21ste eeuw, met behoud van haar culturele en maatschappelijke waarde.

Met Hortus Conclusus als ruimtelijk thema worden het huidige klooster en de tuinen als oase van rust behouden voor de stad. Ingezet wordt op een nieuwe woon- en zorgfunctie waarbij zelfvoorzienendheid voorop staat. De “Stroomgaard” wordt een hypermodern gebouw en een tuin met een mix van voedselproductie, energieopwekking, parkeren, atelierwonen en waterberging. De stroomgaard wordt volledig bekleed met zonnepanelen met daarop een print van de boomgaard zoals vroeger in de kloostertuin aanwezig. Aan het klooster worden slechts enkele zeer ingetogen toevoegingen gedaan, waaronder een prachtige serre waardoor in het monument aanpassingen aan de monumentale kapel kunnen worden geminimaliseerd. Door de keuze om een verticale verdeling te maken in de woningen zijn slechts minimale ingrepen aan de gevel noodzakelijk. Die ingrepen worden net zoals de serre uitgevoerd in rank gedetailleerd zwart staal en glas.

Stroomgaard
De “Stroomgaard” wordt een hypermodern gebouw, een proeftuin voor duurzame technieken (zoals energieopwekking en waterberging). Het biedt ruimte voor 30 (atelier-)woningen en parkeren onder een dek. De Stroomgaard wordt volledig bekleed met zonnepanelen met daarop een print van de boomgaard die vroeger in de kloostertuin aanwezig was.