nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Parkeergarage Aegon < >

project

Parkeergarage Aegon

plaats

Den Haag

opdrachtgever

  • Aegon
  • Ballast Nedam

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Edu Lamtara
  • Dirk Bots

ontwerp

2015

oplevering

2016

fotografie

Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Groen parkeren
Een combinatie van aluminium lamellen en een begroeiing van witte regen zorgt ervoor dat de nieuwe parkeergarage voor Aegon aansluiting vindt bij zowel de naastgelegen gebouwen van wit travertin als de aangrenzende groene verbindingszone.

Zorgvuldige inpassing
Al jarenlang kampte het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag met hoge parkeerdruk. Om de benodigde functionele uitbreiding van de parkeercapaciteit te realiseren is een 3-laagse parkeergarage gebouwd, passend binnen de randvoorwaarden van het bestemmingsplan ‘Mariahoeve Den Haag’. De nieuwe parkeergarage ligt achter de bestaande Aegon-gebouwen op het reeds aanwezige parkeerterrein. De locatie wordt begrensd door een ecologische zone aan de noord- en oostzijde, de ligging van een persleiding aan de westzijde en de spoorlijn Amsterdam-Den Haag aan de zuidzijde.

Bijzonder aan de bouwlocatie is de natuurlijke begrenzing door de stedelijke ecologische verbindingszone ‘de Schenkstrook’. De Schenkstrook bestaat uit een historische waterloop met groene oevers tussen de stad Den Haag en de Duivenvoordse en Veenzijdse polder. Deze groene zone verbindt de grote groengebieden en bomenrijen met elkaar, draagt bij aan de stedelijke groene hoofdstructuur en vormt tevens een buffer tussen de parkeergarage en de omwonenden en volkstuinders.

De parkeergarage vormt tegelijkertijd ook een onderdeel van de gebouwen op het terrein van Aegon. Deze zijn van wit travertin en staan in een sobere en elegante compositie.

Groene gevel
De parkeergarage vormt een opzichzelfstaand gebouw aan het einde van het terrein. Binnen de gekozen strategie voor de stedenbouwkundige inpassing reageren de gevels zorgvuldig op de omgeving. De parkeergarage heeft verticale lamellen van geanodiseerd aluminium, in dezelfde lichte kleurstelling als de reeds aanwezige gebouwen. De lamellen worden gecombineerd met rvs spankabels die werken als ondersteuning voor klimplanten. Alle gevels krijgen een groene uitstraling door het toepassen van begroeiing (witte regen) in verticale stroken van verschillende breedte.

Door de begroeiing wordt de parkeergarage na verloop van tijd opgenomen in het landschap. Daarnaast krijgt de garage een dynamisch karakter: ze verandert van uiterlijk met het verstrijken van de seizoenen.

Functionele indeling
De parkeergarage – met een stalen constructie – wordt ontsloten middels een centraal gelegen hellingbaan voor verkeer in twee richtingen. Er wordt haaks geparkeerd aan weerszijden van de rijbaan. Alle trappenhuizen zijn in het bouwvolume geïntegreerd.