Parkeergarage Ahoy, Rotterdam

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Ballast Nedam Park & Connect
  • Heijmans Vastgoed
  • Rotterdam Ahoy

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Stephan Nierop

ontwerp

2023

oplevering

gepland 2024

in samenwerking met

  • Karin van Iterson
  • WSP
  • Niemann

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het Leisureplot maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid, waar o.a. ook Zwemcentrum Rotterdam, het net geopende Theater Zuidplein en het Rotterdam Ahoy Convention Centre en muziekzaal RTM Stage toe behoren. Het gebied rond Zuidplein wordt het bruisende stadscentrum voor Rotterdam-Zuid. Meer levendigheid en een beter en langduriger bezoek aan het gebied zijn doelstellingen binnen de ontwikkeling. De komst van vrijetijdsvoorzieningen zoals de Pathé bioscoop en de nieuwe horeca geeft extra aanleiding om Hart van Zuid te bezoeken. Door de ligging vlakbij het metro- en busstation en niet ver van de A15 zijn de voorzieningen goed bereikbaar met het OV en de auto. In de parkeergarage komen ruim 600 parkeerplaatsen.

Ensemble
Het Leisureplot van Ahoy bestaat uit een trio van gebouwen: een bioscoop, een hotel en een parkeergarage. De parkeergarage is strategisch geplaatst tussen de bioscoop en het hotel. In vergelijking met de andere twee faciliteiten heeft de parkeergarage een langwerpige en lage structuur. Met een hoogte van ongeveer 10 meter, valt de parkeergarage op als een plint van het gehele ensemble. Drie van de vier gevels zijn goed zichtbaar. De noordgevel grenst aan de Zuiderparkweg, hoewel deze enigszins verborgen is achter een rij bomen. De zuidgevel biedt zicht vanaf het parkeerterrein, Ahoy en het aangrenzende park. De westgevel maakt deel uit van de toegangsroute voor automobilisten die het Ahoy-complex bezoeken. Alleen de oostgevel van de garage is vanwege zijn nabijheid tot het hotel, beperkt zichtbaar. Bij het ontwerpen van de parkeergarage is ons doel om samenhang te creëren tussen de verschillende gebouwen en de openbare ruimte, een familie.

Heldere, comfortabele en eenduidige routing Om het maximale aantal parkeerplaatsen binnen het beschikbare terrein te realiseren, is gekozen voor een indeling waarbij het op- en neergaande verkeer via spiraalvormige hellingbanen naar en van de verschillende verdiepingen wordt geleid. Deze spiraalvormige opzet biedt het voordeel dat bestuurders bij het afdalen direct naar de begane grond kunnen rijden, zonder de tussenliggende verdiepingen te doorkruisen.

Circulaire constructie
De hoofddraagconstructie van het parkeergebouw wordt gevormd door een demontabel en hergebruikbare stalen skelet, waarbinnen verdiepingsvloeren van kanaalplaten worden geplaatst. Deze constructie is onderverdeeld in 3 secties, wat resulteert in twee rijen stalen kolommen op de parkeervloeren. Het hoofdtrappenhuis wordt eveneens opgetrokken uit staal, wat bewust is gekozen om de zichtbaarheid tussen de parkeervloer en het trappenhuis te waarborgen, vooral wanneer glazen wanden worden toegepast. De liftkernwanden worden gerealiseerd met prefab beton.

Eenheid
De drie zichtbare gevels worden als één geheel ontworpen. Hierdoor worden eventuele ‘achterkanten’ voorkomen. Een naadloze overgang tussen de Zuiderparkweg en het parkeerterrein gidst automobilisten moeiteloos naar hun bestemming. De parkeergarage krijgt een alzijdig ontwerp.

Adres
De westgevel van de garage fungeert als herkenningspunt voor de toegang tot het Ahoy-complex voor automobilisten. De opvallende elementen in de dubbele ‘wokkel’ dienen als blikvangers voor bezoekers. Tegelijkertijd hebben deze wokkelvormige structuren het positieve effect dat ze de overgang tussen de bioscoop en de garage visueel aantrekkelijker en veiliger maken.

Inspiratie
Het ontwerp vond zijn inspiratie in de eigenschappen van een theaterdoek: een samenspel van krachtige horizontale bewegingen en verticale schaduwlijnen.

Compositie en ritmiek
We spelen met zowel horizontale als verticale elementen. De gevel is gestructureerd in de basis, het middenstuk en de kroon. Deze indeling resulteert in drie prominente horizontale lagen, die in interactie met het hotel en de bioscoop zorgen voor een duidelijke hiërarchie en compositie. De horizontale lagen worden opgevuld met verticale lamellen. Door te experimenteren met de hoogte van de lagen en de onderlinge ruimte tussen de lamellen ontstaat een levendige en dynamische gevel.

Materialisatie en kleurstelling
De lamellengevel wordt vervaardigd uit geanodiseerd aluminium in drie verschillende grijstinten. De kleurkeuze is gericht op een harmonieuze overeenkomst met de andere gevels van de Leisureplot en/of de kleurstelling van de openbare ruimte.

Transparantie
Door te kiezen voor lamellen ontstaat een dynamische en open gevelstructuur. De lamellen hebben een diepte van 125 mm en de afstand tussen de hartlijnen varieert met de hoogte (150/200/300 mm), waardoor de gevel geleidelijk aan transparanter wordt naarmate je omhoogkijkt. Op de begane grond is de gevel meer gesloten in vergelijking met de bovenliggende niveaus. Dit ontwerp legt de nadruk op het hoofdtrappenhuis en de inritten. Het hoofdtrappenhuis is geïntegreerd in het garagelichaam en wordt met glas bekleed, waardoor het zichtbaar wordt vanaf de buitenkant.

Hoofdtrappenhuis en tuin
Het hoofdtrappenhuis is geplaatst aan de zuidzijde en naadloos geïntegreerd in het hoofdvolume van de garage. Bijzonder kenmerkend is de vide die uitkijkt op de interne binnentuin van de garage. Deze vide is bewust gericht op de groene omgeving en trekt het natuurlijke element naar binnen. Verder zijn er op het centrale punt van beide wokkels twee bomen gepositioneerd.

Nachtbeeld
De sfeer van het evenemententerrein wordt versterkt door opmerkelijke verlichting. Geïntegreerde verticale LED-lijnen in de lamellen creëren een schaakbordpatroon, dat ‘s nachts bezoekers verwelkomt.

Wayfinding
Voor de wayfinding liet Karin van Iterson zich inspireren door het verticale lijnenspel van de gevel. Geel wordt als dominante kleur gebruikt, waarbij diverse breedtes worden toegepast om een patroon van strepen te vormen. Dit patroon fungeert als achtergrond voor de binnenwand van het trappenhuis en de lift, en benadrukt de route. De grote betonnen wand in het hoofdtrappenhuis is voorzien van een afteller met prominente cijfers, die het begin van de promenade naar het evenement markeren.