Parkeertuin, Rijswijk

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Rijswijk Wonen

planteam

  • Paul Kersten
  • Michele Beraldo
  • Lucia Longoni

ontwerp

2013

oplevering

2014

in samenwerking met

  • KAW architecten en adviseurs

fotografie

Ferry Streng

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Organisch patroon
Een organisch stratenpatroon in natuurlijke materialen breekt de rationele rigiditeit van de parkeerplaats en is tegelijkertijd een metafoor van de beek als collector van het hemelwater.

Verankering
Het ontwerpproces van woongebouwen richt zich maar al te vaak op het object zelf, op de woningplattegronden en de uitstraling van het gebouw naar zijn omgeving. De inrichting van de gemeenschappelijke private buitenruimte is dan dikwijls een sluitpost, zowel financieel als qua ontwerpinspanning.

De opdrachtgever en de architect (KAW Architecten en Adviseurs) van het appartementencomplex aan de Generaal Swartlaan in Rijswijk hebben dit op tijd ingezien en wUrck gevraagd een kwalitatief ontwerp voor de buitenruimte te maken die het gebouw verankert in een groene oase: de Parkeertuin.

Het organische bestratingspatroon in natuurlijke tonen breekt de rationele rigiditeit van de parkeerplaats en is tegelijkertijd een metafoor van de beek als collector van het hemelwater. Aan weerszijden van de beek zijn in een zigzagpatroon een zestal plantvakken met winterbloeiende Japanse Sierkers aangebracht. Een geleide en geschoren Haagbeuk zorgt voor een groene afscherming van de bergingen op de achtererfgrens.

Natuurlijke looproutes
De twee kopse zijden worden gemarkeerd met een betonnen portaal als kader voor de tuin. Dit portaal draait ook voor het gebouw langs en vormt een ‘scherm’ voor alle balkons. De betonstructuur is vervolgens drager voor een Wilde Wingerd die de twee-eenheid van tuin en gebouw versterkt.

In de bestrating zijn stalen visjes met Led-oogspotjes opgenomen. Zij wijzen de weg naar de verschillende entrees en vormen ’s avonds de natuurlijke looproutes.