Postpadbrug, Waalwijk Akkerlanen

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Waalborgh Bouwontwikkeling
  • Gemeente Waalwijk

planteam

  • Paul Kersten
  • Oriol Casas Cancer
  • Leander Rispens
  • Svet Gavrilov

ontwerp

2019-2020

oplevering

in ontwikkeling

in samenwerking met

  • Maters en de Koning

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Postpadbrug en vlonders
Gespannen over het water en gelegen in het hart van de nieuwe ontwikkeling Waalwijk Akkerlanen. Als onderdeel van het groene recreatiegebied verbinden ze de woonwijk om een geheel te creëren.

Postpadbrug
De bijzondere postpadbrug en vlonders markeren de historische en recreatieve route van het postpad aan de rand van de nieuwe ontwikkeling Waalwijk Akkerlanen. Het water ligt in het hart van deze nieuwe ontwikkeling en brengt de woningen en de openbare groene recreatiegebieden samen. Het profiel van vrije hoogte onder de postpadbrug is zo gemaakt dat er een vaarverbinding met de Surfplas is.

De 18m overspanning van de postpadbrug lijkt veel groter door het roteren van de vleugelwanden in de lengterichting van de brug. De twee landhoofden onder de brug en de taludsgrondkeringen zijn afgewerkt met BioBlocks – een duurzaam en natuurlijk product gemaakt van plantenresten. Het 8m brede brugdek leidt het autoverkeer, de fietsers, en voetgangers langs het historische Postpad over de vaarverbinding.

De brugranden en het hekwerk uit weervast staal zorgen voor een harmonieuze aansluiting van de brug op baksteenarchitectuur en bestrating van de nieuwe wijk. Weervast staal is onderhoudsarm recyclebaar materiaal dat in de loop van tijd een beschermlaag vormt die verdere corrosie stopt. Na een paar jaar zal de materiaalkleur veranderen van oranje naar bruin. De houten handregel uit bamboe is prettig om tegenaan te leunen. De voetgangers zouden even in het midden van de postpadbrug kunnen stoppen en genieten van de lange zichtlijnen over het water.

De twee postpadvlonders naast de brug benadrukken de continuïteit van het historische postpad en zijn voorzien van postbrieflogo’s.

Eilandvlonders en trekvlot
Centraal in het plangebied ligt het Eiland met de eilandvlonders en een ‘trekvlot’ als stapsteen tussen de twee groene recreatiegebieden. De eilandvlonders zijn betonnen platen die zweven boven het water en naadloos aansluiten op de betonpaden aan de vaste wal. Het trekvlot is een eenvoudig ponton dat voortbewogen kan worden door middel van een stalen kabel, die over de bodem van de plas ligt en aan twee betonnen kades bevestigd is. Op die manier is het mogelijk om met boten het eiland te passeren.