Rijwielstallingen Station Blaak, Rotterdam

opdrachtgever

  • dS+V

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Ernst van Rijn
  • Danli Sheng

ontwerp

2008-2010

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De fietsenstalling bij station Blaak bedient zowel de treinreizigers als de bezoekers van de markt op de Binnenrotte. Op basis van een uitgebreide modellen- en locatiestudie is gekozen voor een stalling onder het pleintje direct naast de kiosk van het station.

De ondergrondse fietsenstalling vormt de contramal van de ondergrondse infrastructuur: de tracés van trein, metro, kabels en leidingen bepalen de maximale footprint. Het resulterende trapezium wordt aan de zuidzijde ontsloten door een hellingtrap met fietsgoten. Aan de noordzijde biedt een periscoopvormige trappartij zicht op, en direct toegang tot de markt. Aan deze zijde wordt ook een rechtstreekse koppeling met de ondergrondse hal van station Blaak gerealiseerd door middel van een korte trap.

De heldere opzet en de optimalisering van de daglichttoetreding geven een aangenaam en veilig karakter aan de ondergrondse stalling. De expressieve constructie geeft ‘richting’ aan de ruimte en haalt daglicht naar binnen met behulp van skylights die zich op pleinniveau voordoen als langgerekte banken. De karakteristieke vorm van de – ondergrondse – fietsenstalling wordt als het ware leesbaar in het maaiveld zonder de openheid van de publieke ruimte te verstoren.

gerelateerde projecten

Fietssouterrain

Haarlem