nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Klushuis Sint-Maria < >

project

Klushuis Sint-Maria

plaats

Rotterdam

opdrachtgever

  • Particulier

planteam

  • Gijs Wolfs
  • Dirk Bots
  • Frank Mekkelholt

ontwerp

2014-2015

oplevering

2015

in samenwerking met

  • Constructie: Technisch Buro de Heer
  • Uitvoering: Ciolina
  • Frank Heerema (plexwood)
  • Alwiti (achtergevel)

fotografie

Stephan Nierop en Ossip van Duivenbode (eerste foto)

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stadsoase
Aan de Sint-Mariastraat, in het hart van het Oude Westen tussen de West-Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg, verkocht Woonstad 80 huurwoningen, inclusief nieuwe fundering en gerestaureerde voorgevel, aan 23 nieuwe eigenaren. wUrck transformeerde 4 verkrotte etagewoningen tot 1 comfortabele stadswoning.

De trap als organisator
Bijzonder aan de panden aan de Sint-Mariastraat, gebouwd tegen het einde van de 19de eeuw, is de 8,5 meter brede beukmaat, bij een diepte van 9,6 meter. Over drie lagen gaf dit een relatief grote vrijheid in de nieuwe indeling. Er is voor gekozen om de grote ruimtes zo min mogelijk op te delen. De dubbele steektrap staat als een letterlijk huizenhoog houten meubelstuk centraal in de woning en organiseert het verschillend gebruik van de ruimten daaromheen.

De achtergevel is volledig vervangen door een vliesgevel in een aluminium-hout combinatie. De weldadige daglichttoetreding versterkt het contrast tussen de houten trap en de overwegend witte wanden. Op de zolderverdieping, onder het zadeldak, is een inpandig dakterras gerealiseerd; een beschutte plek in de late middagzon.

De trappen, wanden en deuren bestaan uit gelamineerd langs- en kopshout in Meranti. Het laminaat is voor de wanden verlijmd op mdf-stroken. Bij deuren, traptreden, koplatten en hoekpanelen is het laminaat verlijmd op Meranti multiplex waardoor het houtpatroon om de hoeken doorloopt.

De stabiliteitswerking van de oorspronkelijke achtergevel is overgenomen door een stalen portaalconstructie die is opgenomen in de vloeren en bouwmuren. Het portaal ligt circa 80 cm terug ten opzichte van de vliesgevel waardoor de vloeren ter plekke van de aansluiting kunnen verjongen er een gordijnkoof ontstaat over de hele breedte van de pui.

Duurzaamheid gekoppeld aan comfort
In deze woning is duurzaamheid gekoppeld aan comfort. De achtergevel is voorzien van driedubbel glas en een coating om de zonbelasting te verlagen. Op alle verdiepingen is vloerverwarming aangebracht, gekoppeld aan een hybride lucht/water warmtepomp, die gebruik maakt van de gratis buitenlucht voor de verwarming van de woning in de winter en (top)koeling in de zomer. Het restant van de energiebehoefte wordt geleverd door fotovoltaïsche panelen.