Tunnelkoppel, Hoofddorp

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • BAM infra
  • Provincie Noord-Holland

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Remco Bangma
  • Edu Lamtara

ontwerp

2016

oplevering

2017

fotografie

Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tunnelvisie
Twee fietstunnels in Hoofddorp leiden het langzaam verkeer veilig onder de drukke ringweg door. Hun wandafwerkingen zijn subtiele verwijzingen naar de omgeving.

Netwerk van fietssnelwegen
De nieuwe fietstunnels onder de N201 vormen een koppel aan weerszijden van het centrum van Hoofddorp. Ze zijn herkenbaar aan hun uitvoering in wit gecoat beton. Hiermee zijn ze enerzijds duidelijk familie van elkaar, maar tegelijkertijd contrasteren ze ook met de reeks bestaande gekleurde tunnels in Hoofddorp. Ze bieden het langzaam verkeer een veilige en aantrekkelijke route onder de drukke ringweg van Hoofddorp door en vormen tevens belangrijke schakels in het toekomstige regionale netwerk van fietssnelwegen tussen Haarlem, Schiphol en Uithoorn.

Genius loci
De westelijk gelegen tunnel voert van het centrum van Hoofddorp in de richting van het Haarlemmermeerse Bos. De oostelijke tunnel voert van het centrum van Hoofddorp naar Schiphol. De wandafwerking van de lichte tunnelinterieurs verwijst op een lichtvoetige manier naar deze verschillende bestemmingen. De westtunnel is voorzien van een organisch golvend reliëf dat is op te vatten als een voorbode van het bos. De oosttunnel wordt verbijzonderd door een wolkenpatroon van ‘landingslichten’, oplichtende glazen reflectoren.

Sociale veiligheid
De tunnels zijn relatief breed, mede door de aanwezigheid van voetpaden. De vormgeving heeft een stoer karakter dat evenwel wordt verzacht door subtiele rondingen. De wijkende wanden en omhoog krullende tunnelmonden zijn uitnodigend en vergroten het doorzicht. Diep doorgetrokken groene taluds zorgen voor een zo open mogelijke verbinding van de toeritten met de omgeving. Strips van LED-verlichting zorgen voor continue verlichting, passend bij de vloeiende plastiek van de betonnen constructie.