Fietslelies, Amsterdam

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Gemeente Amsterdam

planteam

  • Oriol Casas Cancer
  • Ernst van Rijn
  • Rubén Bodewig

ontwerp

2014

in samenwerking met

  • IGG Bointon de Groot bv
  • Laurent van Mansfeld (Volker Staal en Funderingen)

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een sieraad voor het water
Is een stallingsvoorziening voor fietsen in de openbare ruimte een noodzakelijk kwaad, nuttig maar lelijk, of kan het ook een mooi object zijn? Geïnspireerd op de waterlelie vormt de Fietslelie een sieraad voor het stedelijk water, opvallend maar toch vanzelfsprekend.

Parkeerdruk
Met de groei van het fietsgebruik in Amsterdam in de laatste jaren is ook de fietsparkeerdruk aanzienlijk toegenomen. Een chaos van geparkeerde fietsen die de openbare ruimte overspoelt is niet zelden het gevolg. Op verschillende binnenstedelijke locaties, zoals rondom het Leidscheplein, lijkt de beschikbare ruimte te beperkt om de noodzakelijke uitbreiding van parkeermogelijkheden te kunnen realiseren. De Gemeente Amsterdam is daarom op zoek naar slimme en tegelijk duurzame oplossingen. Een onderdeel van deze zoektocht is de studie naar aantrekkelijke en vernieuwende concepten voor fietsparkeren op water.

Met of zonder boom
Door zijn neutrale ronde vorm en zijn flexibele ontsluiting is de Fietslelie in vele situaties inpasbaar. De meest compacte variant heeft een diameter van 8 meter en kan 44 fietsen herbergen. De 10 meter variant heeft ruimte voor een boom in het midden.

Open constructie
De Fietslelie drijft stabiel op holle stalen buisprofielen en wordt verankerd met eenvoudige spudpalen. Extra drijvers compenseren het gewicht van de boom. De Moerascypres is bij uitstek geschikt voor deze toepassing; door de open constructie van de boombak kan hij met zijn wortels in het water staan. In het donker geeft de uitgekiende ingebouwde verlichting, in combinatie met de insnijdingen en de perforatie van de leliebladsegmenten, een feeëriek beeld aan de Fietslelie, als een drijvende lampion op de gracht.

gerelateerde projecten

Fietskathedraal

Amsterdam

Fietsboulevard

Amsterdam