wUrck aan de slag met De Entree Centraal Station Amsterdam

datum

31.03.2017

ga naar project:

De centrumzijde van Amsterdam Centraal gaat vernieuwd worden. In vijf jaar tijd wordt het complete gebied van Amsterdam Centraal tot Damrak en van Scheierstoren tot de Droogbak aangepakt. Dit project, De Entree Centraal Station Amsterdam, is definitief gegund aan aannemersbedrijf Max Bögl. wUrck wordt verantwoordelijk voor de architectonische opgaves binnen dit project en zal hiervoor een ondergrondse fietsenstalling ontwerpen. Met betrekking tot het inrichten van de openbare ruimte gaat wUrck de coördinerende rol vervullen en de kwaliteit bewaken van het proces.

Ruimte maken voor voetgangers en fietsers
Belangrijke onderdelen van De Entree zijn de vernieuwing van het Stationsplein, de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling, de bouw van nieuwe tramhaltes en -sporen en het vergroten van het Open Havenfront. De Prins Hendrikkade krijgt een nieuwe inrichting en wordt autovrij tussen Damrak en Martelaarsgracht. Het resultaat van het project zal leiden tot meer water, minder auto’s en meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De grootse ondergrondse fietsenstalling die wUrck gaat ontwerpen bevindt zich onder het water en zal ruimte bieden voor maar liefst 7000 fietsen.

Afgelopen donderdag werd de definitieve gunning ter plekke gevierd. Samen werd het glas geheven met alle betrokken partijen. Wethouder Litjens was aanwezig vanuit de Gemeente Amsterdam. De uitvoering van De Entree start in 2018 en gaat naar verwachting zeker vijf jaar duren.

Inrichten van stationsomgevingen
wUrck heeft ruime ervaring met het inrichten van stationsomgevingen. Een voorbeeld hiervan is het Stationsplein in Haarlem. wUrck was verantwoordelijk voor het inrichtingsplan voor de openbare ruimte rondom het Rijksmonumentale station van Haarlem, het busplein en de centrale fietsroute van de stad. Bovendien heeft wUrck hier 3 fietsenstallingen ontworpen en gerealiseerd met bijna 8000 plaatsen. Momenteel werkt wUrck aan de fietsparkeergarage Strawinskylaan. Deze fietsenstalling met 3750 plaatsen vormt een schakel tussen de rustige, residentiële zijde van Plan Zuid en de meer dynamische omgeving van het station en de Zuidas, een steeds belangrijker openbaar vervoersknooppunt in Amsterdam.

copyright visualisatie: Gemeente Amsterdam