Klapwijkse Pier 4 & 5, Berkel / Lansingerland

buroblad
PDF

opdrachtgever

 • Pure Development

planteam

 • Ernst van Rijn
 • Arie-Jan Bakker
 • Tom Raats

ontwerp

2018

oplevering

2021

in samenwerking met

 • Wolf+Dikken
 • Goudstikker de Vries
 • Bouwbedrijf Wagemakers
 • Bureau Bouwkunde
 • Van de Wetering Bouwmanagement
 • 3D capacity

fotografie

Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluitstuk Klapwijkse Pier
Vijf woongebouwen vormen een ensemble met een duidelijke onderlinge verwantschap en verschillen. De laatste twee gebouwen – met een gezamenlijke parkeergarage – zijn nu opgeleverd en completeren het geheel.

Stedenbouwkundige opzet
De Klapwijkse Pieren liggen langs de Klapwijkseweg, een van oudsher afwisselend bebouwd polderlint dat een ‘groen-blauwe’ verbindingsas vormt tussen het open buitengebied en de historische dorpskern van Berkel. Op basis van het stedenbouwkundig plan van wUrck zijn in deze landschappelijke zone een vijftal ‘woonhoeves’ gesitueerd op de rand van land en water, van stevig en expressief aan de rotonde met de Oudelandselaan tot meer kleinschalig en bescheiden bij de overgang naar het oude dorp.

Architectonische uitwerking
De vijf woongebouwen vormen een ensemble met een duidelijke onderlinge verwantschap maar ook met aangename verschillen die ontstaan uit de voor ieder gebouw specifieke programmatische opbouw, situering en kleurstelling. Gemeenschappelijk is de nadruk op de expressieve, asymmetrische daklijn die iedere hoeve een eigen silhouet geeft. Overeenkomsten tonen zich ook in de ‘kopvensters’, waar de kloeke bakstenen volumes zich openen naar het zuiden, en in het natuurlijke palet van de materialisering passend bij het waterrijke milieu.

De alzijdig georiënteerde gebouwen bevatten een mix van grotere en kleinere appartementen met royale buitenruimtes. De kapvorm geeft aanleiding voor bijzondere woningtypes met grote dakterrassen. De laatste twee gebouwen zijn in 2021 opgeleverd.

Dotterbloem en Lisdodde
‘Dotterbloem’, de vierde woonhoeve, telt 23 drie- en vierkamerappartementen van 83 tot 178m2, steeds voorzien van ruime balkons of (dak-)terrassen. De voordeuren van de appartementen zijn gesitueerd aan centrale hallen die grenzen aan de vijf verdiepingen hoge glazen entreepui. De gevelsteen heeft een geel-bruin genuanceerde kleur. Een accent wordt gelegd door de gevelopeningen her en der horizontaal te koppelen met een bijzonder vlak metselwerk.

‘Lisdodde’, het vijfde en laatste gebouw, bevat 19 vergelijkbare appartementen, variërend van 91 tot 198m2. Ontsluiting van de appartementen vindt plaats via een centrale vide onder een daklicht. De bruin-grijs genuanceerde gevel krijgt een verticaal karakter doordat boven elkaar gelegen gevelopeningen hier en daar zijn gekoppeld.

De twee gebouwen delen een half-open parkeergarage die aan het zicht is onttrokken door een met groen bedekt dak. Zonnepanelen op de daken van beide gebouwen helpen bij het verlagen van de energielasten van de bewoners. Onder de schuine daken bevinden zich unieke penthouses met extra hoogte en royale terrassen. Het hoge afwerkingsniveau, de ruime en lichte collectieve ruimten en de situering in de groene en waterrijke omgeving completeren het wooncomfort.

gerelateerde projecten

Klapwijkse Pier 3

Berkel / Lansingerland

Klapwijkse Pier 1 en 2

Berkel / Lansingerland

Klapwijkse Pier

Berkel / Lansingerland