nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Klapwijkse Pier < >

project

Klapwijkse Pier

plaats

Berkel / Lansingerland

opdrachtgever

  • Kikx development
  • Pure development
  • Bokx vastgoedontwikkeling

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Gijs Wolfs
  • Paul Kersten
  • Danli Sheng
  • Kim de Greef

ontwerp

vanaf 2006, winnaarontwikkelcompetitie, deels gerealiseerd, deels in ontwikkeling

oplevering

1e fase in 2017

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stedelijke entree
Een landschappelijke loper met een losjes gesitueerd ensemble van vijf karakteristieke woonhoeves geeft vorm aan de nieuwe stedelijke entree van het dorp Berkel.

Transformatie
Nieuwe woongebieden en nieuwe infrastructuur transformeren Berkel in korte tijd van agrarisch dorp tot kern van Lansingerland, een stedelijk knooppunt in de Rijnmondregio met meer dan 60.000 inwoners. In het nieuwe Berkel vervult de Klapwijkse Pier, een langgerekte zone langs de Klapwijkseweg, een centrale rol. De Klapwijkseweg wordt een van de belangrijkste entrees tot het dorpscentrum voor het autoverkeer en de parallel verlopende Klapwijkse Zoom legt de verbinding met de nieuwe wijk Meerpolder voor fietsers. De naast de locatie gelegen rotonde Klapwijkseweg/Oudelandselaan fungeert als spil van de nieuwe stadsplattegrond.

Loper
De Klapwijkse Pier maakt onderdeel uit van de zone langs de Klapwijkse Vaart, een van oudsher afwisselend bebouwd polderlint dat wordt getransformeerd tot verbindingsas tussen de ‘groenblauwe slinger’ – de ecologische bufferzone tussen de Haagse en Rotterdamse regio – en het historische dorpslint van Berkel. Tegelijkertijd vormt de locatie de zuidelijke afronding van het Parkdomein, een nieuwe woonbuurt die wordt gekenmerkt door ruim in het semi-openbaar groen gesitueerde bebouwing.

De karakteristieken van ‘lint’ en ‘park’ komen samen in de stedenbouwkundige planopzet voor de Klapwijkse Pier. Als royaal opgezette landschappelijke loper geeft de inrichting van het gebied vorm aan de nieuwe entree tot het centrum. De waterpartij rond de Klapwijkse eilanden – verder westelijk langs de Klapwijkseweg – wordt doorgezet tot aan de bebouwing van het dorpslint. Tegelijk wordt de sfeer van het Parkdomein met zijn losse boomgroepen in het gras naar het water gebracht. De door vlonders ontsloten oever heeft het karakter van een langzaam oplopende verlandingszone met brede rietkragen.

Aan deze waterkant zijn op afwisselende wijze een vijftal kloeke woongebouwen gesitueerd, in maat en schaal verlopend van de rotonde aan de westzijde naar de rand van de dorpskern aan de oostzijde van de locatie. De alzijdig georiënteerde gebouwen worden ontsloten vanaf de Klapwijkse Zoom. De subtiele plooiing van het landschap articuleert niet alleen de overgang tussen land en water, maar maakt ook een ontspannen ‘ondergrondse’ oplossing voor het parkeren mogelijk.

Ensemble
In architectonische termen zijn ‘lint’ en ‘park’ vertaald als ‘hoeve’ en ‘stadsvilla’. Een verrassende kruising van deze twee typen vormt de leidraad voor de vijf appartementengebouwen. Gezamenlijk vormen zij een ensemble met een duidelijke onderlinge verwantschap. Kenmerkend zijn het expressieve daksilhouet, de opengewerkte ‘kop’ op het zuiden en de natuurlijke uitstraling van de materialisering. Tegelijkertijd ontstaan aangename verschillen uit de voor ieder gebouw specifieke relatie tot het water, programmatische opbouw en individuele kleurstelling.

gerelateerde projecten

Klapwijkse Pier 4 & 5

Berkel / Lansingerland

Klapwijkse Pier 3

Berkel / Lansingerland

Klapwijkse Pier 1 en 2

Berkel / Lansingerland