Klapwijkse Pier 3, Berkel / Lansingerland

buroblad
PDF

opdrachtgever

 • Pure Development

planteam

 • Ernst van Rijn
 • Stephan Nierop
 • Tom Raats
 • Frank Nederveen

ontwerp

2016

oplevering

2019

in samenwerking met

 • Wolf+Dikken
 • Goudstikker de Vries
 • Bouwbedrijf Wagemakers
 • Bureau Bouwkunde
 • Van de Wetering Bouwmanagement

fotografie

Jan de Vries en wUrck

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waterlelie
Vijf woongebouwen vormen een ensemble met een duidelijke onderlinge verwantschap en verschillen. Dit derde gebouw, de ‘Waterlelie’, is alzijdig georienteerd en staat op een talud waaronder inpandige parkeerplaatsen zijn gesitueerd.

Stedenbouwkundige opzet
De Klapwijkse Pieren liggen langs de Klapwijkseweg, een van oudsher afwisselend bebouwd polderlint dat een ‘groen-blauwe’ verbindingsas vormt tussen het open buitengebied en de historische dorpskern van Berkel. Op basis van het stedenbouwkundig plan van wUrck worden in deze landschappelijke zone een vijftal ‘woonhoeves’ gesitueerd op de rand van land en water, van stevig en expressief aan de rotonde met de Oudelandselaan tot meer kleinschalig en bescheiden bij de overgang naar het oude dorp.

Architectonische uitwerking
De vijf woongebouwen vormen een ensemble met een duidelijke onderlinge verwantschap maar ook met aangename verschillen die ontstaan uit de voor ieder gebouw specifieke programmatische opbouw, situering en kleurstelling. Gemeenschappelijk is de nadruk op de expressieve, asymmetrische daklijn die iedere hoeve een eigen silhouet geeft. Overeenkomsten tonen zich ook in de ‘kopvensters’, waar de kloeke bakstenen volumes zich openen naar het zuiden, en in het natuurlijke palet van de materialisering passend bij het waterrijke milieu.

De alzijdig georiënteerde gebouwen bevatten een mix van grotere en kleinere appartementen met royale buitenruimtes. De kapvorm geeft aanleiding voor bijzondere woningtypes met grote dakterrassen.

Het derde gebouw in de reeks, de ‘Waterlelie’, heeft 22 royale drie- en vierkamerappartementen met balkons of (dak-)terrassen met oppervlakten van 15 tot 70 m². De woonoppervlakten variëren van 98 tot 237 m², waarbij elk appartement bestaat uit een woonkamer met (half-)open keuken en twee of drie slaapkamers. De voordeuren van de appartementen zijn per verdieping gesitueerd rond de lifthal, die middels een vide verbonden is met de vijf verdiepingen hoge glazen entreepui.

Het parkeren is uit het zicht weggenomen door het gebouw op een talud te plaatsen. De ruime (dak-)terrassen van de appartementen op de eerste verdieping grenzen aan de omliggende groene omgeving. Wilgenstruiken zorgen voor een natuurlijke afscheiding. Aan de zijkanten en tussen de terrassen onderling worden als erfscheiding halfhoge plantenbakken van bronskleurige aluminium geplaatst.

De toegangsweg naar de parkeergarage is zoveel mogelijk aan het oog onttrokken door een in het talud verdiepte aanleg en een overkapping door middel van een pergola.

gerelateerde projecten

Klapwijkse Pier 4 & 5

Berkel / Lansingerland

Klapwijkse Pier 1 en 2

Berkel / Lansingerland

Klapwijkse Pier

Berkel / Lansingerland