nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Klapwijkse Pier 1 en 2 < >

project

Klapwijkse Pier 1 en 2

plaats

Berkel / Lansingerland

opdrachtgever

  • Pure Development

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Oriol Casas Cancer
  • Paul Kersten
  • Sacha Buck
  • Svet Gavrilov
  • Joost van den Brand
  • Ferry Streng

ontwerp

vanaf 2010

oplevering

pier 1: 2015, pier2: 2017

in samenwerking met

  • DPI Animation House
  • Artist impressions door Theo van Leur

fotografie

Jan de Vries en wUrck

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ensemble van woonhoeves
De ‘Gele Lis’ en de ‘Blauwe Lis’ vormen de eerste twee van een ensemble van vijf woongebouwen in het gebied de Klapwijkse Pier. Het ontwerp van de ‘woonhoeves’ in de landschappelijke loper langs de nieuwe dorpsentree is opgevat als een integrale (landschaps)architectonische opgave.

Alzijdige oriëntatie
De Klapwijkse Pier ligt aan de Klapwijkseweg, een van oudsher afwisselend bebouwd polderlint dat de verbindingsas vormt tussen het open buitengebied en de historische dorpskern van Berkel. Op basis van het stedenbouwkundig plan van wUrck worden in deze landschappelijke zone een vijftal ‘woonhoeves’ gesitueerd op de rand van land en water, van stevig en expressief aan de rotonde met de Oudelandselaan tot meer kleinschalig en bescheiden bij de overgang naar het oude dorp.

De vijf woongebouwen vormen een ensemble met een duidelijke onderlinge verwantschap maar ook met aangename verschillen die ontstaan uit de voor ieder gebouw specifieke programmatische opbouw, situering en kleurstelling. Gemeenschappelijk is de nadruk op de asymmetrische daklijn die iedere hoeve een eigen silhouet geeft. Overeenkomsten tonen zich ook in de ‘kopvensters’, waar de kloeke bakstenen volumes zich openen naar het zuiden, en in het natuurlijke palet van de materialisering passend bij het waterrijke milieu.

De alzijdig georiënteerde gebouwen bevatten een mix van grotere en kleinere appartementen met royale buitenruimtes. De kapvorm geeft aanleiding voor bijzondere woningtypes met grote dakterrassen.

Bijzondere binnenruimte
Binnen de architectonische spelregels van het ensemble hebben beide gebouwen – Pier 1, de ‘Gele Lis’ en Pier 2, de ‘Blauwe Lis’ – een duidelijke eigen expressie gekregen, met een verschillende kleurstelling en detaillering. Beide Pieren verbergen een bijzondere binnenruimte. De woningen van de Gele Lis worden ontsloten vanuit een opgetilde, gemeenschappelijke binnenhof met een verstilde, bijna mediterrane sfeer. In het hof is een patio uitgespaard die het gezondheidscentrum op de begane grond van extra licht en lucht voorziet. De woningen van de Blauwe Lis zijn georganiseerd rond een hoog, glasoverdekt atrium dat daglicht brengt tot diep in het hart van het gebouw.

Landschappelijke inbedding
De entrees van de Pieren bevinden zich aan de Klapwijkse Zoom. De collectieve domeinen rond de gebouwen geven vorm aan de landschappelijke inbedding van het ensemble, waarbij de geleidelijke overgang tussen water en groen het beeld bepaalt. Het glooiende karakter maakt het mogelijk een belangrijk deel van de parkeervoorzieningen op maaiveldniveau overdekt te realiseren en daarmee aan het oog te onttrekken. De bijzondere watertuin op het dak van de parkeervoorziening tussen Pier 1 en 2 zorgt voor een groen en aangenaam uitzicht voor de bewoners. Het openbare pleintje naast de entree van Pier 2 legt een directe ruimtelijke koppeling tussen de Klapwijkse Zoom en de waterpartij langs de Klapwijkseweg, met een grote op de zon georiënteerde vlonder als aantrekkelijke ontmoetingsplek.

gerelateerde projecten

Klapwijkse Pier 4 & 5

Berkel / Lansingerland

Klapwijkse Pier 3

Berkel / Lansingerland

Klapwijkse Pier

Berkel / Lansingerland