Meerrijk Blok C3, Eindhoven

buroblad
PDF

opdrachtgever

  • Ten Brinke Vastgoedontwikkeling

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Arie-Jan Bakker

ontwerp

2018/19

oplevering

2021

in samenwerking met

  • Van de Laar
  • Volantis
  • Archifit
  • Huybregts Relou Bouw

fotografie

Jan de Vries

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Poortwachter aan het park
Blok C3 vormt de opmaat voor de afronding van Meerrijk en een vervolgstap in de langjarige betrokkenheid van wUrck bij het centrum van de wijk Meerhoven in Eindhoven. Samen met de nieuwe brug en het naastgelegen Waterplein – eveneens ontworpen door wUrck – markeert het blok de parkentree van Meerrijk.

Stadskroon
Het park Meerland vervult een centrale rol in het nieuwe Eindhovense stadsdeel Meerhoven. Meerrijk, het voorzieningencentrum van de wijk, verheft zich van veraf zichtbaar in het glooiende parklandschap, als een sculpturale ‘stadskroon’. Wat zich van veraf voordoet als een oranjerode monoliet, toont bij benadering steeds meer facetten. Het centrum herbergt een stedelijk interieur: verschillende entreeroutes ontsluiten een afwisselende aaneenschakeling van pleinen, straten, poorten, hoven en terrassen. Het gelaagde stedelijke landschap is een samenspel van slangvormige bouwlichamen die opkrullen tot sculpturale bouwblokken, op een gemeenschappelijke plint. Een geschakeerde menging van woningen, winkels en voorzieningen brengt het compacte centrum tot leven.
In 2006 maakte wUrck het masterplan voor Meerrijk en realiseerde daaropvolgend blok A aan de oostelijke entree van het centrum. Vanaf 2017 werkt wUrck met de nieuwe ontwikkelaar van Meerrijk aan de voltooiing van de stadskroon van Meerhoven.

Hoeksteen
In 2018 maakte wUrck het architectonisch ontwerp voor Blok C3 – dat de naam ‘Cornerstone’ zal krijgen – met 33 appartementen. Het negenlaagse appartementenblok heeft een compacte lay-out met een centrale ontsluiting en standaard vier appartementen per laag, allemaal georiënteerd op de zon en het uitzicht over het park. De standaardtypen zijn 90 en 96 vierkante meter groot. Naar beneden toe maken de appartementen ruimte voor de royale entree en de bergingen, en ontstaat een asymmetrie om privacy te garanderen naar de nabijgelegen fietsbrug. De onderste bouwlaag sluit aan op de bewonersgarage en brengt de balkons tot vlak bij het waterniveau.

Poortwachter
Een langzaamverkeersbrug legt de verbinding tussen het voorzieningencentrum en het landschapspark aan de overkant van het water en voert rakelings langs Blok C3. Zo fungeert het appartementenblok als poortwachter van de westelijke entree van Meerrijk, aan het park.
Samen met de woontoren Meerzicht geeft het blok tevens vorm aan het tussengelegen, getrapte Waterplein dat de openbare ruimte van het centrum laat afdalen naar de waterpartij aan de voet van de monoliet.

Sculptuur
Het blok kent een ‘klassieke’ architectonische geleding. Aan de parkzijde zorgen langgerekte balkons met banden van verticaal metselwerk voor een horizontale geleding in de onderbouw. De drie bovenste lagen vormen een expressieve opengewerkte kop, van veraf zichtbaar. De balkons hebben hier glazen balustrades, de omkadering van de buitenruimten benadrukt de richting van het uitzicht. Aan de pleinzijde wordt de horizontale geleding van de onderbouw doorgezet en letterlijk bekroond door een top met doorlopende, verticale ‘groeven’ met raamopeningen. Een dubbelhoge, transparante entreehal wordt asymmetrisch ‘uitgehouwen’ uit het rechthoekige volume en oriënteert het blok op het plein en de aanlanding van de brug in het bijzonder.

Huid
De blokken van Meerrijk kenmerken zich door een ‘huid’ van oranje metselwerk, die een grote mate van samenhang aan het centrum geeft, verfijnd per blok door subtiele verschillen in kleur, patroon en voeg. Voor blok C3 is gekozen voor een ‘frisse’ variant op de oorspronkelijke steen, voorzien van witgrijze voegen. Dit heldere metselwerk wordt geaccentueerd door de horizontale banden die worden uitgevoerd in een iets donkerder oranje steensortering met diep-oranje voegen. Deze accentkleur wordt eveneens toegepast voor de subtiel uitstekende penantjes die de raamopeningen flankeren. Zo ontstaat enerzijds een vanzelfsprekende samenhang met de bestaande blokken en tegelijkertijd een fris nieuw beeld voor de nieuwe fase van Meerrijk. Binnen dit geheel wordt de opvallende entree van het gebouw gemarkeerd door een eigen materialisering, in slanke verticale profielen van brons geanodiseerd aluminium.

gerelateerde projecten

Meerrijk Blok C1/2/6/7

Eindhoven

Meerrijk Blok A

Eindhoven

Meerrijk

Eindhoven

Meerrijk Openbare Ruimte

Eindhoven