nl | en |
youtube twitter linkedin facebook instagram

Meerrijk Blok A < >

project

Meerrijk Blok A

plaats

Eindhoven

opdrachtgever

  • ASR Vastgoed Ontwikkeling
  • Woningcorporatie Domein

planteam

  • Ernst van Rijn
  • Oriol Casas Cancer
  • Svet Gavrilov

ontwerp

vanaf 2006

oplevering

2012

in samenwerking met

  • Bureau Bouwkunde

fotografie

Frank Hanswijk (foto1) en Jan de Vries

Nieuws

Breng via dit formulier iemand op de hoogte van dit project!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Samenhang en identiteit
Meerrijk, het voorzieningencentrum van Meerhoven, krijgt de vorm van een compacte stedelijk kern, als ‘stadskroon’ van veraf zichtbaar aan het centrale park van de nieuwe wijk. Blok A is het meest noordelijke van de sculpturale bouwlichamen waaruit de ‘monoliet’ Meerrijk is opgebouwd.

Gemeenschappelijke plint
Het centrum Meerrijk bestaat uit een viertal stedelijke bouwblokken gesitueerd op een gemeenschappelijke, gelaagde plint van voetgangersmaaiveld en parkeervoorzieningen. Blok A vormt de kop van Meerrijk naar de Esplanade aan de oostzijde van het centrum en begeleidt de belangrijkste toegangsroute tot het centrum. De zuidhoek van het blok vormt samen met de toren de noordelijke begrenzing van het centrale Stadsplein van Meerrijk.

Op basis van het door wUrck opgestelde Masterplan Meerrijk zijn de vier bouwblokken uitgewerkt door verschillende architecten (wUrck, de Zwarte Hond, Diederen Dirrix en Bedaux de Brouwer), in een gezamenlijke zoektocht naar de optimale balans tussen samenhang en identiteit voor het centrum.

Gemengd stedelijk programma
Het project omvat 136 woningen in sterk uiteenlopende typen en categorieën – van drielaagse stadswoningen aan het water tot compacte sociale huur appartementen aan het plein en panoramische penthouses in de toren. In de stedelijke plint aan het plein bevinden zich een middelgrote supermarkt en een aantal kleinere (winkel)voorzieningen. Ook zijn in blok A twee belangrijke toegangen tot het parkeerniveau van Meerrijk opgenomen en een ondergronds laad- en loshof voor de supermarkt.

Sculptuur
In één doorgaande beweging krult het slangvormige bouwlichaam zich op van de lage voet met stadswoningen aan de Centrumplas tot de expressieve, opengevouwen kop van de veertienlaagse woontoren, die samen met de torens van de andere drie bouwblokken het karakteristieke silhouet van Meerrijk bepaalt. In deze continue beweging definieert het blok een reeks van stedelijke ruimten – van het open Esplanadeplein en het omsloten Stadsplein via de besloten woonstraat tussen de stadswoningen tot de opgetilde gemeenschappelijke binnentuin in het blok.

Scherp gesneden verticale groeven in glas en zacht glanzend aluminium geven een afwisselende textuur aan de oranjerode bakstenen monoliet en maken hem bewoonbaar, waarbij de verscheidenheid aan gevelritmeringen bemiddelt tussen programma en context.

gerelateerde projecten

Meerrijk

Eindhoven

Boulevard Zuid

Eindhoven

Meerrijk Openbare Ruimte

Eindhoven